Anadolu Oto Galericiler Sitesi eski Başkanı Bilal Atabey, Euro ve Dolardaki oynamaların 2. el otomobil satışını etkilediğini söyledi.

Anadolu Oto Galericiler Sitesi eski Başkanı Bilal Atabey, 2. el otomobil satışı ile ilgili olarak, "17 milyona ulaşmış araç rakamlarında son yaşanan krizlerde nedir? İşte Ortadoğu’nun krizi, Ortadoğu’da yaşanan krizin sebebi de işte petrolden falan pay alabilmek. Ortadoğudaki kriz Dolar ve Euro artışını tetiklemiştir. Baktığımızda bize gelen araçlar hep ithal araçlar. İthal olan araçlarımız Euro ve dolar bazlı olduğu için 0 araçlarda artış olunca ikinci el araçlarda da artış oluyor. Bundan dolayı da sıfır araç satışı yüzde 20 oranında daralmıştır. Buda 2. el araç satışlarını etkilemiştir" diye konuştu.

Atabey ayrıca, "İkinci el araç bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. 0 araç satışında yaşanan durgunluk bizim ikinci el araç satışlarımızı yavaşlatmaktadır. Ayrıca işte İnternet üzerinden ve dışarıdan yapılan araç alım satımı da otomobil satışı yapan esnafın işini etkilemektedir. Ayrıca 0 araç satışlarında Euro ve Doların arması ÖTV’nin artmasına sebep olmuştur. Böyle olunca 0 araçların fiyatı artınca, ikinci el araçların fiyatı da olağan bir şekilde arttı. Bundan dolayı talepte bir daralma var. 0 araç artınca 6-7 bin TL civarında ikinci ele artış yansıdı. Bundan dolayı piyasada bir daralma var. Araç bulmakta zorluk çekiyoruz" şeklinde konuştu.