Kayseri Şeker çiftçisi ve Ziraat Mühendisleri Almanya’da tarım alet ve ekipmanlar ile örnek uygulamaları yerinde inceledi.

Klein Wanzleben şehrindeki Nortzucker Şeker fabrikasında Lojistik ve Teknik Müdürlüğü görevini yürüten mühendis rehberliğinde fabrika gezisi yapıldı. Yapılan gezi sonrası konuşan Yenipazar Bölge şefi Ali Ekrem Kolat, “Almanya’daki Şeker Fabrikasında Kayseri Şeker ve Boğazlıyan’dan farklı olarak randevulu sistemin daha iyi işlediğini gördük. Burada büyük tarlalara büyük silolar yapılmış durumda. Maus’larla yüklenip fabrika merkezine gelmekte. Bizdeki karşılığı nakliye kooperatifleri olan çiftçi birlikleri pancarları merkeze getiriyor. Yaklaşık 50 bin ton yani 2,5-3 günlük siloyla çalışmakta. Bizdeki gibi çok fazla fabrika siloları bulunmuyor. Bundan dolayı pancar fireleri çok düşük oluyor. Bizde de başlatılan maus uygulamasıyla firelerimiz çok daha düşük olacağına inanıyorum” dedi.

Boğazlıyan Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Hulusi Yüksel ise, “Almanya’ya yaptığımız teknik gezide Kayseri Şeker Fabrikasının yurt dışında da itibarının ne kadar yüksek olduğunu gördük. Burada çiftçilerimizle KWS tesislerini ve Biyogaz tesislerini gezdik. Yeni şeyler de öğrendik. Almanya’da büyük çiftliklerde çalışan sayısının azlığı ve iş bölüm başarısı daha fazla, çiftlikteki yöneticinin ziraat mühendisi olduğunu gördük. Çiftçiler eğitimli elemanlardan oluşmuş bizde de inşallah durum zamanla böyle olur” diye konuştu.

Develi Bölgesi Çiftçisi Mahmut Özkan da, “Almanya’da Şeker Pancarı tarımının uygulamaları açısından güzel gelişmelerle karşılaştık. Fabrika çiftçiyi teşvik ediyor. Çiftçide fabrikayı memnun ediyor. Gerek pancarın taşınması gerekse fabrikanın çiftçiyle temasının sıcak olduğunu, fabrika, üretici ve nakliyecinin aynı çizgiye gelip üçü de aynı istikamette yürüyor. Birbirlerine hiç zararları yok. Sürekli karlarını hesaplayarak yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Gemerek Bölgesi Çiftçisi Murat Toker ise, “Avrupa çiftçisinde ve fabrikalarında makineleşmenin önde olduğunu gördük. İşçilik maliyetlerini en aza indirmişler saatte 2 ton üretim yapan tohum fabrikasında 3 vardiyada toplamda 9 kişi ile çalışılıyor. Bizde olsa 200 kişi çalışırdı oysa fabrikada çalışanı göremedik” ifadelerini kullandı.

Gemerek Bölge Çiftçisi Gökhan Demir de, “Sulama ve söküm sistemleri çok gelişmiş. Bunlardan ders almamız lazım. Yurda döndüğümüzde arkadaşlarımıza çiftçimize anlatmamız lazım. Kayseri Şeker’in biz çiftçileri bilgilendirmesi açısından, ilgilenme açısından çok güzel bir organizasyon oldu. Böyle bir organizasyonu gerçekleştirdiği için başkanımıza teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Develi Bölge Çiftçisi Ziya Aşık ise, “Avrupa çiftçisi ileri teknoloji kullanarak işini iyi yapıyorlar. Gelişmelerin kendi memleketimizde de olmasını istiyorum. Tohumun bu derecede detaylı işlendiğini düşünmüyordum. Çok ileri teknolojide üretim yapıldığını gördük. Tohum kaplanıp gönderiliyor diye biliyordum. Bu teknolojiyi görünce tohumu daha verimli olduğunu gördüm ben de kullandım. Yol kenarındaki söküm yapılan ürünlerini fileli brandalarla korumuşlar bizim de yapmamız lazım” dedi.