Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde, BM ve diğer insani kuruluşların Doğu Türkistan’a daha duyarlı olması çağrısında bulunarak, “ Ne yazık ki İnsan Hakları Doğu Türkistanlılar için geçerli değil” dedi.

Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da katliamlarına aralıksız devam ettiğini belirterek, “ Son olarak geçtiğimiz hafta 8 Müslüman Uygur Türkü yalan ve iftiralarla tutuklanıp, sözde mahkemelere çıkarılıp idam cezasına mahkûm edildiler” dedi.

Her yıl 10 Aralık tarihinin Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlandığını hatırlatan Erkinbeğ Uygurtürk, “ İnsan hakları kavramını ortaya atan sözde modern ve batılılaşmış devletler, kendi vatandaşları için dünyayı ayağa kaldırırken, Doğu Türkistan, Filistin, Irak, Arakan, Çeçenistan gibi Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman ve Türkler zulüm altındaysa, İnsan hakları ihlallerinin en ağır şartları altında eziliyorlarsa hiç umurlarında bile olmuyor. Ölenlerin Türk olması, Müslüman olması insan hakları savunucularını memnun ediyor. Kıllarını bile kıpırdatmadan zulümlerin devam etmesine göz yumuyorlar. Doğu Türkistan’da insanların en doğal hakkı olan yaşama hakları bile ellerinden alınıyor ve sorgusuz sualsiz idam ediliyorlar. Genç kızlarımız zorla Çin’in iç bölgelerinde çalışmaya götürülüyor. Kur’an-ı Kerim okumak yasak. Camiye gitmek yasak. Oruç tutmak yasak. Kendi dillerinde eğitim yasak. Başörtülü olarak otobüslere binmek yasak. Ay yıldızlı semboller yasak.” dedi.

Hükümete çağrıda bulunan Erkinbeğ Uygurtürk, “ Türkiye’nin Çin ile yakın ilişki kurduğu bu dönemlerde şunu hatırlatmakta bir yarar var. Çinliler ile Türkler arasında tarihin çok derinliklerine varan bir mücadele var. Bu yüzden Çinliler her zaman Türklere dost gibi görünüp, bin bir türlü entrikalarla Türkleri bölmeye ve devletlerini yıkmaya çalışmıştır. Çoğu zamanda başarılı olmuştur. Devlet yetkililerimiz çok dikkatli olmalı ve Doğu Türkistan konusunda çok daha fazla çaba sarfertmelidir. Çünkü 45 milyona yakın Doğu Türkistanlı Müslüman Türk, Çin zulmü altında yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Son zamanlarda gündemde olan Tayland’daki 300 kardeşimizin de bir an önce Türkiye’ye getirilmesi yönünde ciddi adımlar atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.