Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Zeki Yılmaz, organ naklinin önemli olduğunu söyleyerek, "Bağışlanmayan organlar toprak oluyor" dedi.

ERÜ ve İl Sağlık Müdürlüğü, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla, Gevher Nesibe Hastanesi’ne açtıkları stant ile organ bağışı konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Burada bir konuşma yapan ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Zeki Yılmaz, organ bağışının öneminden bahsetti. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların organlarının bağışlanmaması durumunda bağışlanmayan organların toprak olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bir tarafta beyin ölümlü hastaların organları bağışlanmıyor, bu organlar toprak oluyor, telef oluyor ama öbür taraftan da zorunluluktan dolayı hastanın hayatını kurtarmak için hayatta ki sağlıklı kişilerin organlarını bağışı yoluyla hastaların hayatı kurtarılmaktadır. Bu çok üzücü bir durumdur. Beyin ölümlü hastaların organları bağışlandığı takdirde en az 6-7 tane nakil bekleyen hasta şifa bulmaktadır. Şifa Vermektedir. Hastayı normal yaşantısına dönüştürmektedir ve bu hastanın organları bu nakil yapılan kişilere can vermektedir. Dolayısıyla ülkemizde organ bağışının mutlaka arttırılması gerekir. Bu konuda yapılacak gayretler karşılığını bulması gerekir" dedi.

Organ bağışının dini açıdan da bir sakıncası olmadığını dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, "Vatandaşlarımız arasında bir ön yargı var. Acaba organ bağışı ve naklinin dinimiz yönünden bir sakıncası var mı? bu sorunun cevabı 1979 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Din Kurulu’nun almış olduğu fetva ile cevaplandırıldı. Yüksek Din Kurulu dinimizin organ bağışı ve nakli konusunda kesinlikle herhangi bir engeli olmadığını söyledi ve Kuran-ı Kerim’in Maide Suresi’nde 32’inci ayetini referans olarak gösterdi" ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Yılmaz ise, organ bağışını artırılması için çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek, "Ülkemizde organ bağışını çok düşük seviyede olduğunu ama bunları artırmak için çabalar sarf edilmektedir. İnsanlarımızın buna biraz daha duyarlı olması yani kendinin de bir organa ihtiyacı olup olmadığını bilmediğimiz için bu düzeyde daha duyarlı olunmasını için Sağlık Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi ile ortak çalışma yaparak vatandaşlarımızı daha da bilinçlendirmek için çabalıyoruz. Umarım en azından bizde bir organ bağışçısı olalım veya beklentisinde olmayalım düşüncesi ile bu bilince sahip olmayı umuyorum" şeklinde konuştu.