Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ’Çerezlik Kabak Çalıştayı’ başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Türkiye’de üretilen, 3 kabak çekirdeğinden, 2 tanesinin Kayseri ve Nevşehir’de üretildiğini söyledi.

Erciyes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde düzenlenen çalıştaya, Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, akademisyenler ve üretici birlikleri temsilcileri katıldı. Türkiye de ilk defa Kayseri’de böyle bir çalıştayın düzenlendiğini söyleyen Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, bir ülkenin kalkınması için tek sektöre yönelmekten kaçınılması gerektiğini söyleyerek, tarım alanında ilerlemenin önem arz ettiğini vurguladı.

Kayseri’de çekirdeklik kabak üretimin yüzde 38.7’sinin, yaklaşık olarak 246 bin dekar alanda yetiştiğini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan ise, "Çerezlik kabakta sorunlarımız nedir şeklinde baktığımızda. Üretimden pazarlamaya olan kısmıma kadar sorunsuz bir süreç göremiyoruz. Bilimsel konuda birçok eksiğimiz var. Öncelikle eksiğin olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu yüzden bu çalıştayı çok önemsedik. AR-GE olmadan bir gelişme olmayacağını anladık. Maalesef tarımda AR-GE istediğimiz seviye de değil. Bizde Kayseri olarak bu AR-Ge çalışmalarına ilk adımı atmak istedik. Biz Kayseri’deki üretimi pazarlama teknikleriyle tüm Türkiye’ye satmayı düşünüyoruz. Tomarza İlçemizde Kabak Çekirdeği Üreticiler Birliği şeklinde bir birlik kurduk. Toprak Tahlil Laboratuvarı kurduk. 20 civarında alım satım merkezi kurduk. Borsa kurduk Türkiye’de kabak çekirdeği adına kurulan ilk borsadır” şeklinde konuştu.