Engelsiz Düşünce Platformu düzenlenen basın toplantısında, Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç’ın geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamalarından dolayı özür dilemesini istedi.

Düzenlenen basın açıklamasında Engelsiz Düşünce Platformu adına konuşan Süleyman Ekici, “Bilindiği üzere 3 Aralık Dünya Engeliler Günü vesilesiyle 2 Aralık’ta yapılan ve Türkiye kamuoyunun dikkatini çeken, büyük tepkilere yol açan Kayseri Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç’ın basın açıklaması bizlerin hem kalbini kırmış hem de kamuoyunda büyük tepkilere yol açmıştır. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre ülkemizin yüzde 12’si engellidir. Doğum öncesi ve doğum sonrası hastalıklar, trafik kazaları, iş kazaları, doğal afetler, uyumsuz evlilikler ve savaş sonucu insanların engeli olmalarına zemin hazırlayan nedenler içerisinde yer alıyor. Sayın Osman Kılıç’ın basın açıklaması yıllar önce batı medeniyetinde hüküm süren bir algının İslam’a indirgenmesi ile söylenenin ispatlanması psikolojisiyle yapılmış bir gaftır. Toplumdaki engeli algısı zaten yanlış bir şekilde engellilerin yaşam standartlarına olumsuz etki etmektedir” diye konuştu.

Ekici ayrıca, “Bu yanlış düşüncenin kökeni batı medeniyetinde bile engelli konusunda şuan ki konumumuzdan çok daha iyi seviyelere erişmiş sosyal politikalarla bu bilinci terketmiştir. Engellileri bir birey olarak kabul etmiş ve eşit yaşam standartları konusunda örnek aldığımız çalışmalara imza atılmışken, bizim kendi medeniyetimizde engel grupları içinden dini açıdan hiçbir mesuliyeti olmayan zihinsel engellilere yönelik, çeşitli tedavi yöntemleri yüzyıllar önce denenmişken, bugünkü yaklaşımların daha sosyal ve anlamlı olmasını ümit ederiz” ifadelerini kulandı.

Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç’ın açıklamalarına değinen Ekici, “Bu bağlamda kamuoyunu yanlış bilgilendiren Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Sayın Osman Kılıç’ın tepkiler ışığında 10 Aralık tarihinde yaptığı basın açıklaması mağdur edebiyatının ötesine geçmemekle beraber oluşturduğu yanlış algıyı düzelten ve engellilerden özür dileyen bir açıklama da olmamıştır. Çünkü ayak üstü yapılmış bir açıklamanın masumiyetinden bahsederken, yanlış açıklamanın olduğunu söylememiştir. Tepki gösterenlerin açıklamalarını da çirkin bulmuştur. Asıl çirkin olan engellilerin Allah tarafından engelli hale geldiğini ceza olduğunun düşünülmesidir. Sayın Osman Kılıç bilsin ki kaderdaşları kendisi gibi düşünmüyor. Bu düşünce İslam’la bağdaşmıyor. Kendisinden, engelli camiasından ve kamuoyundan özür dilemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz” şeklinde konuştu.