Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Kayseri Şube Başkanı Kemal Erçalık gençler arasında yüzde 19,1 gibi yüksek bir oranda olan işsizlik rakamının hızla düşürülmesi için gençlerin esnaf ve sanatkarlığa yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Şube Başkanı Kemal Erçalık yaptığı açıklamada, “Esnaf ve sanatkar kendi emeği ile çalışırken yanında istihdam ettikleriyle işsizliğin azalmasına da katkı sağlamaktadır. Mesleki eğitimin önemi burada ortaya çıkmaktadır. Elinde mesleği olan gençlerimiz teşvik edilip, desteklenerek kendi işini kurması sağlanmalıdır” dedi.

Esnaf ve sanatkarın üretim sistemin ayakta kalması için çıraklık eğitiminde kalitenin artırılması gerektiğini belirten Erçalık, “Esnaf yanında yetişen kalfalarında, çıraklar gibi iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta primleri yatırılmalı ve bu gençlere teşvik ücreti desteği sağlanarak gençler açısından çıraklık sistemi daha cazip hale getirilmelidir. Ustalık belgesi alıp da kendi işyerini kurmak isteyen gençlere de vergi muafiyeti sağlanarak destek verilmelidir. Bu çerçevede, mesleki kalite standardını sağlama adına ülkemizde hayata geçirilmeye çalışılan mesleki yeterlilik sistemine entegre bir çıraklık sistemini çok önemli buluyoruz” diye konuştu.

Mesleki eğitim merkezlerinin yeniden ayağa kaldırılmasını istediklerini söyleyen Erçalık, “Buralardan mezun olan gençlerimizin ustalık belgesi ile birlikte alacakları mesleki yeterlilik belgeleri AB düzeyinde de geçerli olacaktır. Hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği ülkelerinde iş kapılarının açılması sağlanacaktır. Buraya gelinceye kadar da belli destek ve teşviklerin verilmesi faydalı olacaktır. Başta Ahilik geleneğinin çağdaş temsilcileri olan çıraklarımızın lise mezunu statüsüne yükseltilmeleri sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Başkan Erçalık açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “ESDER olarak İletişim meslek lisesi radyo tv öğrencilerini “Gençlerimiz üretiyor, Türkiye kazanıyor” projesi ile üretime dahil ediyoruz. Proje ortağımız OSTİM yönetimi ile gençler o bölgedeki sanayide çekimler yaparak kapasitelerini artırarak henüz okul hayatındayken işlerini öğrenip donanımlı bir hale geliyorlar. Yine aynı şekilde düzenlediğimiz girişimcilik eğitimleri ile kendi işini kurmak isteyen esnaf adaylarımıza vesile olarak iş hayatına girmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.