Kayseri Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (KAYSAD) Başkanı Muharrem Kök, "Yaklaşan yeni yıl ile birlikte şehrimizdeki birçok bina ile Asansör Firmaları arasında yeni dönem için ilgili mevzuat gereği asansör bakım anlaşmaları yapılacaktır. Halkımızın kendi can ve mal emniyetleri ile hukuksal sorumlulukları açısından bakım anlaşmalarının nitelikleri ve bakım firması seçim kriterleri hususunda bazı açıklamalar yapmayı ve halkımızı aydınlatmayı uygun görüyoruz" dedi.

Kök, "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği hükümlerine göre; asansör bulunan binalarda yöneticiler, yeterliliğe sahip bir asansör firması ile “Asansör Bakım Sözleşmesi” düzenlemek zorundadır" diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Düzenlenecek bakım anlaşmasında geçerlilik süresi, asansör sayısı ve niteliği yer almalı, asansör firmasının yapacağı işler ile bina yönetiminin yapacağı işler detaylandırılmalıdır. Belgesiz firmalarla yapılan Asansör bakım sözleşmesi “hiç sözleşme yapılmamış” hükmündedir. Böylesi bir durumda olası kazalarda doğabilecek yükümlülüklerden tamamen bina yönetimi sorumludur. Bina yöneticileri asansör bakım sözleşmesi yapacağı firmayı iyi araştırmak durumundadır. Değerlendirmeyi sadece fiyat üzerinden yapmak, diğer kriterleri göz önüne almamak doğru bir değerlendirme yöntemi değildir. Bina yöneticilerimize Asansör Bakım Firması seçiminde tavsiyelerimiz şu şekilde olacaktır.

1- Bilmediğiniz firmalar yerine sürekli çalıştığınız ve tanıdığınız firmaları tercih edin.

2- Bakımcı firmanızın yeterlilik belgelerini mutlaka soruşturun.

3- Bir kaza vukuunda ortadan kaybolan bir kişi ya da firma seçmediğinizden emin olun.

4- Bakımcı firmanız hakkında şikayetlerinizi iletebileceğiniz bir mesleki kuruluşa üyeliğini mutlaka araştırın.

5- Binanız adına düzenlenmiş Asansör Sigorta Poliçenizi mutlaka isteyin.

6- Ucuz asansör bakım fiyatı önerenlerin hayatınızı da ucuza sayacağını asla unutmayın.

Asansör konusunda yeterli teknik bilgiye, belgeye, tecrübeye sahip olmayan ve yeterli personeli istihdam edemeyen firmaların ucuz fiyat tekliflerine aldanmayın. Bir süre sonra topladıkları bakımları ellerine yüzlerine bulaştıran ve halkımızı mağdur eden bu firmalardan bina yöneticilerinin uzak durmalarını önemle hatırlatıyorum. Asansör bakım ve servisi işinin maliyet kalemlerini hiçe sayarak sadece rant kapısı olarak gören ve halkın can ve mal emniyetini hiçe sayan bu maceracı, belgesiz işletmelerin halkımıza faydalı olabilmesi söz konusu değildir. İlgili yönetmeliklerin hem bakım firmasına hem de bina yönetimlerine ağır sorumluluklar yüklediğini unutmamak gerekir."