Kayseri Tabip Odası tarafından düzenlenen eğitim seminerlerinin bu haftaki konusu “Tiroid Hastalıklarına Yaklaşımlar” oldu.

Kayseri Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Muzaffer Keklik, çok sayıda doktorun katıldığı seminerde Tiroid hastalıkları ile ilgili Erciyes Üniversitesi Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Züleyha Karaca’nın bilgiler verdiğini söyledi.

Geriatri Merkezi salonunda düzenlenen seminerde konuşan Doç. Dr. Züleyha Karaca, vücutta yaşamsal bir görev üstlenen tiroid bezinin bazen işlevini kaybetmesi yada tam yerine getirememesi durumunda çeşitli hastalıkların ortaya çıktığını söyledi.

Tiroid bezlerinin radyasyon, iyot eksikliği, yaşlanma gibi faktörlere bağlı olarak bozulabildiğini kaydeden Doç. Dr. Züleyha Karaca, “ Düzenli aralıklarla tiroid hormonlarına baktırmak ve yılda en az bir defa uzman bir doktora muayene olmak gerekir. Tiroid hastalıkları toplumda oldukça yaygın olarak görülmekte ve yaşla beraber artmaktadır. Bunların bir kısmı tiroid bezinin az ya da çok çalışması (tiroid disfonksiyonu) yani hipo ve hipertiroidi olarak karşımıza çıkarken bir kısmı da tiroid bezinde büyüme (guatr) ve tiroid nodülleri ve tiroid kanserleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok farklı klinik belirtilere yol açabilen tiroid disfonksiyonu farklı uzmanlık alanlarındaki hekimlere başvurabilmektedir. Bunların tanısı, ayırıcı tanısı ve tedavisinde bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Birinci basamak hekimlerine burada hastalara tanı koymak, gereken hastaları bir üst basamak sağlık birimine yönlendirmek ve tedavi takiplerinde dikkat edilecek noktaları bilmek açısından çok önemli görevler düşmektedir” dedi.

Seminere katılan sağlık çalışanlarına Tiroid Hastalıkları ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Karaca, gelen soruları da cevapladı.

Kayseri Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Muzaffer Keklik, eğitim seminerlerinin başarı ile uygulandığını ifade ederek, “ Üyelerimiz ve sağlık çalışanlarına yönelik çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.