Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ekonomide yapısal dönüşüm yaratacak reformları olumlu bulduklarını söyledi.

Ekonomideki reformların, beş ana temel üzerinde belirlenen 25 öncelikli dönüşüm programından oluştuğunu ifade eden Hiçyılmaz, "Başbakanımız Sayın Davutoğlu’nun açıklamaları, oldukça önemli bir adımı bizlere gösterdi. Üretime ağırlık vermek, büyümeyi sürdürmek isteyen ve ihracatını 2023 yılında 500 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen ülkemiz için önemli açıklamalardır” dedi.

Başkan Hiçyılmaz, “Başbakan tarafından “Ekonomide Dönüşüm Programı” kapsamında açıklanan; teşvik sistemi, teknoloji ürünlerine yönelik destekler, cari açığın azaltılmasına yönelik çalışmalar ve ithalata olan bağımlılığın azaltılması yönündeki başlıklar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları tarafından dile getirilen konulardır. Hükümetimizin özel sektörün sesine kulak vermesinden dolayı büyük memnuniyet duymaktayız” dedi.

Hiçyılmaz, “4 yıllık süreç için önemli hedefler ortaya konulmuş durumdadır. Gayri Safi Milli Hasılayı 1,3 trilyon dolara çıkarma, cari açığı yüzde 5,2’ye indirme, işsizliği 7,7’ye çekme gibi hedefler, özel sektör temsilcileri olarak bizleri heyecanlandırmıştır. Bu hedeflere varabilmek için hem makro politikaların iyi yürütülmesi hem de mikro yönüyle sektörel bazda dönüşümlerin yapılması gereklidir" diye konuştu.

Açıklanan dönüşüm programında, 9 başlığın reel ekonomiyle ilgili olduğunu ve önemli yapısal değişiklik sinyalinin görüldüğünü vurgulayan Hiçyılmaz, "Teknoloji ve Ar-Ge ön plana alınmış bulunmaktadır. Bu durum üretim ve ihracat açısından çok önemlidir. Çünkü Türkiye’nin en büyük problemi yüksek teknolojiye dayalı üretim yapma ve markalaşmaya yönelme noktasında yaşanmaktadır. Taşeron olmaktan çıkıp know-how üretebilir hale gelmemiz gereklidir. Bu eylem programının en önemli hedefi bu nokta üzerine yoğunlaşmaktadır. Bir diğer hedef ise önemli teşviklerle rekabetçi bir ortama doğru Türkiye’yi taşımaktır" şeklinde konuştu.

Kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretimin teşviki konularında da programı oldukça yeterli gördüklerini ifade eden Hiçyılmaz, "Özellikle enerji ihtiyacının karşılanması noktasında yapılması düşünülen yatırımlar önem arz etmektedir. Kayseri’deki kamu ve özel sağlık kuruluşlarının varlığı göz önüne alındığında, sağlık turizminin geliştirilmesi hedefi bizler için kaçırılmayacak fırsat olacaktır. Ayrıca programda yer alan, taşımacılıkta lojistik dönüşümle ilgili planlar ise ihracatın ve iç piyasadaki canlılığın artmasında etken olacaktır" diye konuştu.

Ekonomik reformların açıklanmasındaki kararlılığın uygulamada da gösterilmesinin gerektiğini vurgulayan Hiçyılmaz, para politikaları noktasında da Türkiye’nin şu anki pozitif görünümünü koruması gerektiğini kaydetti.