Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz’ı makamında ziyaret etti. Ziyarete, Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Celal Hasnalçacı da eşlik etti.

Daha önce Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu olarak Kayseri’yi sık sık ziyaret ettiklerini belirten Gabor Kiss, Ankara Büyükelçisi olarak atandıktan sonra da ilk resmi ziyaretlerini Kayseri’ye gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Macaristan’da yapılan seçimler sonucunda iktidarın güven tazelediğini ifade eden Büyükelçi Kiss, “Macaristan’ın gelişmesi noktasında önümüzdeki dönemde de yapılan çalışmalar aralıksız olarak sürecek. AB’nin beklentilerinin üzerinde bir büyüme oranını yakaladık. Yatırımlara aralıksız devam ediyoruz ve ihracatımız ülkemiz ekonomisinin lokomotifi konumunda bulunuyor. Ülkemizde Türk yatırımcıların sayısının artması arzu ediyoruz ve Türk firmalarıyla ortaklıklar kurulmasını istiyoruz” dedi.

Büyükelçi Kiss’in ardından konuşan Başkan Hiçyılmaz ise Macar konukları Kayseri’de ve Kayseri Ticaret Odası’nda ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Sizleri gördüğümüzde kardeşimizi görmüş gibi seviniyoruz. Aramızda kardeşlik bağı bulunmaktadır. Bu bağı düşündüğümüzde daha çok birbirimize yaklaşmalı ve daha çok ticaret yapmalıyız” diye konuştu.

Çok sayıda yabancı heyetin ziyaretlerine geldiğini ifade eden Hiçyılmaz, “Macaristan’a karşı ayrı bir bağımız bulunmaktadır. Kardeşliğimizin pekişmesi ve ticaretimizin artması bakımından karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak önemlidir. Macaristan ile Kayseri arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi noktasında bizlere yardımcı olan Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz beye de ayrıca teşekkür ediyorum. Her ülke ihracatı artırmak için çalışmaktadır. Biz de Kayseri olarak, ülkemizin 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine nasıl katkı yapabilirizin gayreti içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin AB’ye üye olmak isteyen bir ülke olduğunu kaydeden Başkan Hiçyılmaz, “Macaristan’ın AB üyelimiz konusunda bize verdiği destekten dolayı memnuniyet duyuyoruz. Ülkelerimiz arasında tarihten gelen köklü ilişkilerimiz var. Kardeş şehir olan Miskolc’un Ticaret ve sanayi Odası ile Kardeşlik ilişkimizi geliştirmek için heyetler temasta bulundu. Macaristan’daki temaslara Başkan Yardımcımız Celal Hasnalçacı katılmışlardır” dedi.

Her iki ülkenin karşılıklı menfaatleri için çalışmak istediklerini vurgulayan Hiçyılmaz, “Kayseri’nin geçen yıl yakaladığı ihracat rakamı 1,8 milyar dolar civarındadır. Bu rakamı 7 milyar dolar olan 2023 hedefine ulaştırabilmek ve üyelerimize ihracatı özendirmek adına eğitim faaliyetleri yürütüyoruz. 900 civarında olan ihracat yapan firmamız bulunmakta. Bunların daha fazla ihracat yapabilmesi bakımından Erbil’de ticaret ofisi açıyoruz. Bu sayede ihracatımızı artacağını düşünüyoruz. Kayseri ile Macaristan arasındaki ticaretin gelişmesi adına da böyle bir girişimde bulunulabilir. Macaristan’ın Ticaret Ataşeliği, Kayseri ile ilgili bir çalışma yapabilir” ifadelerini kullandı.

Başkan Hiçyılmaz’ın önerisini olumlu baktıklarını ve değerlendireceklerini ifade eden Büyükelçi Gabor Kiss, “KOBİ’lerin desteklenmesi ve ülkemizin doğusundaki bölgelerin gelişmesi için çaba gösteriyoruz. Biz Macar firmalarına iş imkanları bulmak ve aktif Türk sermayesinin Macaristan’a çekilmesi arzusundayız” diye konuştu.

Karşılıklı ilişkilerin nasıl geliştirileceği konusunda görüş alışverişinde bulunulan ziyaret, heyetlerin karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.