Dünya Lösemiler Haftası kapsamında Talasemi ve Lösemiler Derneği Cumhuriyet Meydanına çelenk bıraktı. Dernek Başkanı Faruk Başdemir, ilik bankası kurulması için kampanya başlattıklarını açıkladı.

Cumhuriyet Meydanında Talasemi ve Lösemiler Derneği Atatürk anıtına bıraktı. Çelengin bırakılmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Talasemi ve Lösemiler Derneği Başkanı Faruk Başdemir, burada yaptığı açıklamasında, “Bugün inşallah 2-8 Kasım aralığı içerisinde Kayseri’de lösemi hastalığının farkındalığını anlatacağız. Halkımıza lösemi alınması gereken tedbirlerin hepsini birer birer işlemeye çalışacağız. Bu hafta aralığı içerisinde lösemi ile ilgili konferanslar ve eğitim seminerleri vereceğiz” dedi.

Başdemir “ Halkımızın bu konuda çok duyarlı olması lazım. Çünkü Lösemi artık takdir ederseniz o kadar arttı ki hastanede yatacak yer bulamıyor çoğu hastamız. Sırasıyla biri çıkacak diğeri girecek. Bu ızdıraplı bir maratonda hiçbir ailemizin böyle bir ortama düşmesini istemiyoruz. Dünyada yılda 1 milyon çocuk lösemiye yakalanmaktadır. Türkiye’de 16 yaş altında bin 500 çocuk hasta olmaktadır. Tedavisi için çok yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Fakat sebebi henüz tespit edilememiştir. Radyasyon kimyasal maddeler benzeri ve türevleri , kalıtsal hastalıklar ile kansorejen içeren gıdalar, hormonlu sebze ve meyveler kansere neden oldukları çalışmalarla açıklanmıştır. Lösemi her yaşta görülebilmektedir ve en sık çocuklarda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

İlik bankasının kurulmasıyla ilgili Cumhuriyet meydanında imza toplayacaklarını belirten Faruk Başdemir “ Toplamış olduğumuz imzaları Sağlık Bakanlığımıza ileteceğiz. Bu herkesin başına gelebilir. İlgililere buradan sesleniyoruz artık bir ilik bankası kurulsun. Çünkü 1 buçuk milyon lösemi hastası 5 bin Talasemi hastası ilik nakli yapmak için kendilerine verici ve donör bulmaya mücadele etmeye devam etmektedir. Halkımız bu konuda imza vererek bu bankamızın kurulmasına destek vereceklerini umuyoruz” şeklinde konuştu.