Kayseri’de, havayolu şirketi AnadoluJet tarafından düzenlenen ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’ konulu proje kapsamında tarihçi yazar Talha Uğurluel konferans verdi. Konferansta konuşan Uğurluel, “Çanakkale deyince hep 18 Mart akla gelir ya çoğu insan ‘bu savaş sabah başlamış akşam bitmiş’ sanıyor. Çanakkale harbi tam 1 yıl sürdü” dedi.

Sabancı Kültür Sitesinde düzenlenen etkinliğe tarihçi yazar Talha Uğurluel ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan tarihçi yazar Talha Uğurluel, düzenlenen programa ilgi gösteren öğrencilere teşekkür etti. Katılımcılara Çanakkale Savaşını anlatan Uğurluel, “250 bin asker Çanakkale’de, 90 bine yakını da Kafkaslarda kalacaktı. Bu büyük mücadele yazılırken sadece köyler, kentlerden değil, yurdun dört bir yandan gelen insanlarımız var. Çanakkale Savaşının 100. yıldönümüne giriyoruz. Çanakkale’yi bazı insanlar başlı başına sadece bir savaş zannediyor. Hayır. Çanakkale bir savaş değildi, sadece savaşın bir cephesiydi. Sebep ve sonuçları ile o kadar ehemmiyet arzediyordu ki bir savaşın önüne geçebilmişti” diye konuştu.

Uğurluel ayrıca, “Bir de hep garibime gider. Çanakkale deyince hep 18 Mart akla gelir ya çoğu insan ‘bu savaş sabah başlamış akşam bitmiş’ sanıyor. Çanakkale harbi tam 1 yıl sürdü. Belki de ilk kez Çanakkale’yi layıkıyla anıyoruz. Kasım ayının sonundayız ve Çanakkale’yi anıyoruz. 1915 yılının Kasım ayında savaş var mıydı? Tabi ki vardı. Düşmanın artık ümüğü sıkılmış. ‘gidelim kaçalım’ diyorlardı” ifadelerini kullandı.