Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Mahmut Şahin, "Elektrikteki kayıp kaçağının on yıl geriye dönük iadesi söz konusu değildir" dedi.

Şahin yaptığı açıklamada, "Son günlerde basın yayın organlarında sosyal medyada hızlı bir şekilde bilgi yayılmaktadır. Aslında bu bilgi tüketiciyi sıkıntıya sokacak yanlış bir bilgidir. Elektrikteki kayıp kaçağının on yıl geriye dönük iade edileceği konusunda. Tüketicileri öncelikle uyarmak istiyorum. Elektrikteki kayıp kaçağının on yıl geriye dönük iadesi söz konusu değildir. Burada yetkili olan mahkeme Danıştay’dır. Mahkemeler kendileri karar verebilirler fakat bu karar sadece oraya başvuran kişiyi ilgilendirir. Bir başka kişi bu kararla mahkemeye gittiği zaman karar aynı çıkmayabilir. Mersin Silifke’deki bir vatandaş yıllar önce bir davaya başlamış bu tüketici hakem heyetinden tüketici mahkemesine tüketici mahkemesinden yargıtaya yargıtaydan Yargıtay hukuk genel kuruluna kadar gitmiştir. Yargıtay genel kurulu ise elektrikteki kayıp kaçak teknik olarak elektrik dağıtım firmalarının alt yapılarıyla çözülebilecek bir sorundur. Kaçak bu şekilde önlenebilir, vatandaştan bu kaçak bedeli alındığı sürece dağıtım firmaları dağıtım yapmazlar ve uğraşmazlar parayı aldıkları için. Dolayısıyla bu tüketiciye iade dilmelidir kararını almıştır. Bu karar çok iyidir. Buradan yetkililerin bir ders çıkarması gereklidir. Fakat şu anda herkes konuşmakta, mahkemeler karar vermekte ve medyada haberler çıkmaktadır. Konuşması gereken tek kişi olan enerji bakanı bu konuda konuşmamaktadır" dedi.

Şahin ayrıca, "Bu konuda yetkili olan EPDK bu konuda açıklamalarda bulunmamaktadır. Bu durum Türkiye’de büyük sıkıntılara yol açacaktır. Milyonlarca başvuru Tüketici Hakem heyetine gidecek hakem heyetinden red ya da olumlu kararlar çıkacaktır. Bir hakem heyeti iadesine karar verirken diğer bir hakem heyeti ise reddine karar verecektir. Bu her ay faturaya yansıyan bir durumdur. Bununla ilgili bir yaptırım kararı alınamaz. Bu aslında geciken adaleti tümden tıkayacaktır. Bununla ilgili yetkililerin açıklama ve düzenleme yapması gerekmektedir. Haksız alınan kayıp kaçak bedeli alınmamalıdır ve bu konuda bir düzenleme yapılırsa bu kadar sıkıntı olmaz. Vatandaşlara tavsiyem şu anda çok uzun sürecek bir maraton için kendinizi yormayınız. Danıştay’ın karar vermesini ve düzenleme yapılmasını bekleyiniz. Mahkemelerin tıkanması tüketiciye fayda sağlamayacaktır. Bu konuda çıkan haberler asılsızdır" ifadelerini kullandı.