Kayseri Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 4 Aralık Madenciler Günü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Yapılan basın açıklamasında maden kazalarında hayatını kaybeden madenciler anıldı.

İl binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Kayseri İl Başkanı Selim Gümüş, "4 Aralık tüm dünyada Madenciler Günü olarak kutlanmaktadır. Ancak özellikle son 1 yıl içinde Soma ve Ermenek’te yaşanan iki büyük felaket nedeniyle, kutlama yerine tam bir yas havası hakim. Madencilik sektörü ve madencilerin çalışma koşulları içler acısı. Resmi verilere göre son 70 yılda ülkemizdeki maden kazalarında 3 binden fazla insan hayatını kaybetmiş ve bu acı tablo bizi, ölümlü maden kazaları bakımından dünyada ilk sıraya oturtmuştur. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak madenlerin daha güvenli hale gelmesi beklenirken, ülkemizde son dönemde maden facialarında büyük bir artış gözlemlenmektedir. Dolayısıyla mesele teknoloji veya imkanla değil, insan hayatına verilen önemle alakalıdır" diye konuştu.

Gümüş ayrıca, "Madenciliğin devlet eliyle yapılmasının yerine tamamına yakının özel sektöre devredilmesi, bununla birlikte denetimlerinde yetersiz olmasının bedelini işçi kardeşlerimiz canlarıyla ödemektedir. Maden sektöründe faaliyet gösteren şirketler, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini ihmal etmekte, kurmaları gereken yaşam odaları ve güvenli çalışma alanlarını maliyeti düşürmek adına göz ardı etmektedirler. Dünyanın her yerinde maden kazaları ve yaşanan can kayıpları asgari düzeye indirilmişken ülkemizde aksinin yaşanmasının temel gerekçesi bu şirketlerin yönetimi ve denetimi noktasındaki başıboşluktur" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından meşaleler yakılarak, maden kazalarında hayatını kaybeden madenciler anıldı.