Kayseri Valisi Orhan Düzgün, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Vali Düzgün, "İnsan Hakları, ucu bucağı bilinmeyen varlık âleminin tek rasyonel olgusu olan insanı insan yapan ve insanın sadece insan olduğu için herhangi bir şarta veya statüye bağlı olmadan doğuştan sahip olduğu dokunulmaz, vazgeçilmez, üstün nitelikli ahlaki değerlerdir" ifadesinde bulunduğu açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu özelliklerinden dolayı günümüzde insan hakları ve insan haklarına saygı bütün modern ve demokratik ülkelerin en önemli görevlerinden biri olmuştur. Bu görev doğrultusunda hem yurtta hem de dünya da gerek uluslararası sözleşmeler ile gerekse de anayasalar ile bu haklar güvence altına alınmıştır.

Birleşmiş Milletler tarafından 10 Aralık 1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi de bu güvencelerden biri olarak 6 Nisan 1949 tarihinde ülkemizde onaylanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında da bu hak ve ödevler maddeler halinde yer alarak güvence altına alınmış, usulünce yürürlüğe giren insan hakları antlaşmaları yeri geldiğinde kanundan üstün tutulmuştur.

Özellikle son yıllarda etrafımızda ve coğrafyamızda yaşanan savaş, iç savaş, yoksulluk ve çatışmalarda insanlık ve insan hakları adına dramatik olaylarla ve durumlarla karşılaşmaktayız. İnsan haklarının son derece önem kazandığı bugünlerde, yaratılmışların en şereflisi insandır buyuran bir dinin mensupları olarak, insan hakları bilincinin gelişmesi için toplumun tüm kesimleri 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü bir fırsat olarak görmelidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, insanın değerinin ve onurunun korunduğu, insanca yaşamak için gerekli şartların olduğu bir dünyayı yaşatmayı sürdürebilme ve daha demokratik, daha özgür bir geleceğe ulaşabilme temennisi ile Kayseri halkının, milletimizin ve tüm dünya halklarının 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum."