Kayseri Özel Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsa Üzüm, çocuklarda görülen yüksek ateşin havale riskini ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Ateşi, vücut ısısının artması biçiminde tanımlayan Kayseri Özel Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsa Üzüm, yüksek ateşin havale riskini ortaya çıkardığına dikkat çekti. Ateş ölçmenin koltuk ile dilaltı, kulaktan ve popodan olmak üzere değişik yöntemleri olduğunu belirten Uzm. Dr. İsa Üzüm, “Popodan ve kulaktan ölçülen ateş 38, koltuk altından ölçülen ateş de 37.5 derecenin üzerinde ise bu çocuklara ‘ateşli çocuk’ diyoruz. Bunlardan birini ölçmek yeterlidir ve elle ateş ölçmek doğru değildir.” dedi.

7 YAŞINA KADAR RİSKLİ

Ateşin, 7 yaşına kadar havale riski oluşturduğunu söyleyen Uzm. Dr. İsa Üzüm, ateşin nedenlerini; sık olarak boğaz, kulak, idrar yolu ve üst solunum yolu gibi enfeksiyonlar, nadiren de menenjit, sepsis, malignensi ve romatizmal hastalıklar sıraladı. Uzm. Dr. İsa Üzüm, ailenin sağlık kuruluşuna gelmeden alacağı önlemlere dair şunları söyledi:

“Aile önce ateşi ölçmeli. Eğer, ateş yüksek ise ateş düşürücü şurup verilmeli. 37.5 gibi basit bir ateş varsa soğuk uygulama yapmaya gerek yok. Ancak ateş 38 derece ise ve çocukta genel durum bozukluğu var ise önce çocuğun üzeri inceltilmeli, sonra da soğuk uygulama yapılmalıdır. Soğuk uygulama, çeşme suyu ile ıslatılmış bezleri, koltuk altına, alnına, kasıklarına, göğsüne koymak şeklinde olmalıdır. Ateş düşmekle beraber yarım saat içinde çocuk kendine gelmeye başlamışsa endişelenecek bir durum yoktur. Fakat ateşte düşme görülmüyorsa ateş düşürücüyü evde vermekle beraber en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. ”

ATEŞ ÖLÇER VE ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ ŞART

Çocuk bulunan evlerde mutlaka ateş düşürücü ve ateş ölçer bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. İsa Üzüm, ateş durumunda ailelerin yaptığı en bariz hataları, çocuğa antibiyotik içerikli ilaçlar içirmek, sağlık kuruluşuna gelmeden önce ateş düşürücü vermemek, miktar olarak yanlış ölçekte ateş düşürücü vermek şeklinde özetledi. Uzm. Dr. İsa Üzüm, “Bununla birlikte ateşli çocuklarda üşüme ve titreme olduğu için üzerinin çokça örtülmesi de en yaygın yapılan hatalardandır.” ifadesini kullandı.