İçinde bulunduğumuz şu mübarek üç aylarda bu günde siz kıymetli okurlarımıza,  Karaman’ın 70 bin ereninden olan kendisi adına türbe yaptırılan, fakat türbeyi hiçbir zaman kabul etmeyen bir ruh, her seferinde üzerine türbe örülen, en sonunda dayanamayıp ruhunu bedenini başka bir yere taşıyan büyük bir zat bir ermiş bir erenden bahsedeceğim sizlere.

Karaman’ın 70 bin ereninden olan Karabaş Veli olarak bilinen Siyahser lakaplı bir Allah dostu, ilim irfan insanıdır. Adına vakfedilen araziye cami ve türbe yaptırılmış bu zatın Karamanoğulları döneminde yaşamış siyah tenli olduğu için muhtemelen savaş sırasında Mısır’dan tutsak edilen esirler arasında gelen bir ailenin çocuğu olma ihtimali vardır. Yüz yıllardır, Karaman’da hala bu ailelerden yaşayan Karaman’ın yerli ailelerinden, aileler bulunmaktadır.

Adına cami, türbe ve vakıf arazisi yapılan Allah dostunun Karamanoğullarının o farklı mimari yapıları ve tasarımları burada da ön plana çıkmaktadır. Tamamı yalın bir düz kesme taşla, tavanda ahşap kullanımıyla eski Türklerden gelen bir göreneği yaşatmışlardır.

Karaman’ımız da Karabaş Veli diğer adıyla Siyahser Veli olarak bilinen Allah dostu zatı muhtereme, inançlarımız gereği tıpkı Yunus Emre gibi ülkemizin her yerinden sahip çıkılmaktadır. Karaman’ın 70 bin ereninden olan Siyahser Velide, Karabaş tarikatının kurucusu olarak bilinen Kastamonulu ve Osmanlı İmparatorluğunun başkentinde yaşamış olan Karabaş Veli ile karıştırılmaktadır. Karabaş Veli ve Karaman’ın 70 bin ereninden olan Siyahser Veli ayrı ayrı zatlardır. Siyahser Veli yukarıda da bahsettiğim gibi Mısır seferleri sırasında savaşçı olarak seçilip getirilen ve Karaman’da kalan bir ailenin çocuğudur. Siyahser Veli iri cüssesi siyah teniyle aslında tam bir Karamanoğlu Devletinin savaşçısıdır. Katıldığı savaşlarda üstün başarılar elde etmiş, Karamanoğulları Beylerinin takdirini kazanmıştır. Siyahser Veli, Karaman’da yaşamış olan erenlerden şeyhlerden aldığı derslerle kendini Allah yoluna vermiş ilim ve irfanın genişletmiş Allah’ın sevgili kulları arasına girmiştir. Kerametleri hem sağlığında hem de öldükten sonra dillere destan olmuştur. İyi bir asker iken Allah dostları arasına katılan Siyahser Veli bütün erenlerimiz gibi Karaman’a maneviyat verenlerden olmuştur.

Siyahser Veli daha ölmeden şu anda Karabaş Veli Camisi olarak bilinen yere Karamanoğulları tarafından hem bir külliye hem de cami olarak yapılmış buradan ilim ve irfan yayan öğrenciler yetişmiştir. Cami çevresindeki arazi ayrıca kabristan olarak kullanılmıştır.

Siyahser Veli vefatından önce sahabeler gibi, gömülmesini ve kabir yerinin belli olmamasını dervişlerine vasiyet etti. Gün gelip Siyahser Veli hakkın rahmetine kavuşunca, bu vasiyet unutuldu. Kabirin üzerine türbe yapıldı. Bir süre sonra bu türbe kendiliğinden yıkıldı. Tekrar yapıldı tamir edildi. Allah’ın hikmeti yine türbe hafif bir depremde alt üst oldu. 2. Abdulhamit döneminde cami ve türbe tekrar tamir edildi. Fakat ne hikmettir, türbenin çatısı kendiliğinden uçmuş ve çatı uçarken Siyahser Veli Hazretlerini bedeni ruhuyla birlikte buradan çıkarak Caminin bin metre kadar çevresinde bir arazinin içine kendini defnetmiştir. Şimdilerde Mevtanın yeri tam olarak bilinmemektedir. Bazı söylentilere göre kuzey tarafta bir evin bahçesinde Allah dostunun kabri bulunmaktadır.

Karaman’ımız da işte böyle derin evliyalar, Allah dostları ve erenler yaşamış, her karışında mübarek insanların kabri bulunan yerlerde gezerken lütfen dikkat edelim. Karaman’ın her karış toprağında bir eren yatmaktadır. Fatihalarımızı ve ihlası şeriflerimizi eksik etmeyelim okuyalım. Karabaş Veli Hazretlerinin camisi civarına da geldiğinizde mutlaka bin metre çevresini dolanıp Fatiha ve ihlas okuyup ruhlarına hediye edin. Erenimizin yüzü suyu hürmetine Allah’tan dileğinizi isteyin.  Bu erenimizin de feyzinden faydalanın, istifade edin. Unutmayalım bu güne kadar yaşamış Allah dostlarının sayesinde ve günümüzde kuran okuyan insanlarımız sayesinde Cenabı Allah’ım bizleri unutmayacaktır. Şu mübarek aylarda Karaman’ımız da yaşayan 70 bin erenin bildiğimiz ve bilmediğimiz kabirlerini ziyaret edelim, bol bol Kuranı Kerim okuyalım, dualar edelim. Hayır, hasenat verilim dualar edelim. Bu mübarek üç aylar hürmetine Cenabı Allah’ım dualarınız kabul etsin.