Karaman merkeze bağlı 46 km uzaklıkta bulunan 1985 yılında 4097 nüfusa sahip iken 2018 yılında 584 kişiye kadar düşen köyün adıdır; Taşkale ve 12.11.2012. tarih 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir Belediyelerinin sınırları genişletilerek il sınırlanın kapsar hale getirilmiştir .Bu uygulamanın en önemli sonuçlarından biri köylerin mahalleye dönüşmesidir.30 büyükşehirdeki 34.434 olan köy sayısı 16.220 köyün mahalleye dönüşmüştür. Taşkale’de nasibini almış ve mahalle olmuştur.

Taşkale Osmanlı kayıtlarından Konya Vilayet salnamelerine göre Taşkale’de 1873 yılında 158 hanede 381, 1897 de 170 hanede 1051 nüfus olduğu 1935.te 1524 -1970 ,3002 -1985, 4097- 2008 856 – 2018 584 tespit edilmiştir .Türkiye nüfusunun %22 si köylerde yaşarken 6360 sayılı yasa ile %8 köylerde yaşar hale gelmiştir. Cumhuriyet döneminden itibaren 6 mahalleye sahip bir yerleşim yeri iken yanlış politikalar yüzünden Maalesef bütün köyler gibi Taşkale de yok oluyor.

Bazı insanlar vardır; Kendisini köyüne adamış zor hayat şartlarına rağmen köyünü terk etmemiş ve yaşadığı doğduğu yere nasıl hizmet edilebilir ne katkım olabilir diyerek , kendince projeler üreten ileriye dönük hayalleri olan bir kişi olan Hasan KARACA il özel idaresi tarafından köye hizmet için geçici işçi olarak tahıl ambarlarının korunması ve rehberlik hizmeti vermesi için işe başlatılmıştır. Bu zaman zarfında köyü ziyaret eden gerek kamu gerekse özel sektörden vede gerekse yurt dışından gelen ziyaretçiler ve birçok kişiyle tanışma fırsatı elde ederek dostluklar edinmiştir. Ve köy ile ilgili sorun olduğunda ilgileneceklerini vaat etmişlerdir, akabinde 31 mart 2019 yerel seçimlerinde mahalle muhtarlığına adaylığını koyarak mahalle muhtarı seçilmiş ve hayal ve projelerini gerçekleştirme fırsatı yakalamıştır;

Ancak göreve gelir gelmez birçok mevcut sorunlar yanında öngörülmeyen sorunlarla da karşılaşıyor bereket ki kendisi tekniker olduğundan elinden her iş geldiğinden sorumlu kamu kurumlarına müracaat etmeden kendisi hallediyor sorun çıkaran bir muhtar değildir bunun yanında köy kentsel sit alanı ilan edildiğinden elin kolun bağlanmış durumunda ye yapabilirsin ne yıkabilirsin bırak çürüsün mantığı muhtarlığın çözemediği sorunlarla karşılaştığın zaman ilgili kuruluşlardan yardım talep edersin şu anda böyle bir sorunla karşılaşmış durumda muhtar ve canla başla çözüm bulmaya çalışıyor yıllardır tehlike arz eden orta caminin önündeki on metre yüksekliğindeki yapımında 1985 yılında bir lise öğrencisi iken işçi olarak çalıştığım bu duvar yüksek tonajlı mermer kamyonlar ve su sızması yüzünden yıkılmak üzere bu yıkım hem camiye zarar verecek hem de Allah korusun birçok köylünün ölümüne sebep verecektir.

Muhtar Hasan KARACA Karamandaki ilgili bütün kuruluşları ziyaret ederek yardım talep etmiş olup ancak hiçbir sonuç alamamıştır. Taşkale ziyaretinde bulunan bürokrat ,işadamı, siyasetçi her kesimden insanlar ziyaret esnasında vermiş oldukları yardım sözleri, arkandayız muhtarım bir sorun olduğunda kapımız her zaman sana açıktır söylemleri nerede kaldı bu istinat duvarının bir an önce yapılması gerekmektedir ölümcül sonuçlara sebebiyet vermemek için ilgililerin yardım etmesi gerekmektedir.