Neden tarih öğrenmeliyiz, sorusu belki de en çok sorulan sorulardan birisidir günlük hayatta. Sürekli dillendirilmese de, tam olarak anlamlandırılamasa da toplumun birçok yerinde karşı karşıya kaldığı konulardan birisidir.  Hangi meslekten olursa olsun, her insanın tarih hakkında söyleyecek bir sözü, bir düşüncesi mutlaka vardır. Geçmişten bugüne her insan tarihini dolayısıyla geçmişinde yaşananları merak edegelmiştir.  Merak da araştırmayı ve bilinçlenmeyi beraberinde getirmiştir. 

Günümüzde insanlar her şeye daha sorgulayıcı bir gözle yaklaşmaktadır. Burada eğitim ve öğretime daha bilinçli yaklaşılmasının rolü büyüktür. Teknolojinin de payı unutulmamalıdır tabi. Bir şeylerin farkına varabilmek, sorgulayabilmek, öğrenmek ve öğretebilmek, bağımsız bir şekilde düşünebilmek çok zor meselelerdi geçmişte. Her konuda olduğu gibi geçmiş konusunda da yalan, yanlış yorumlar yapılmış dolayısıyla tarih içinden çıkılamayan bir hal almıştır. Bu nedenle de insanlar neye inanacağını, neyi sorgulaması gerektiğini unutmuş ya da unutturulmuştur. Merak duygusundan yoksun tabiri caizse nereye çekilirse oraya giden, başkalarının fikirleriyle hareket eden bireylerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.  “Geçmiş geçmiştir, tarih tarihte kaldı.” gibi fikirlerinde önüne geçilememiştir bu nedenle. 
Geçmişimizde yaşadıklarımız, gelecekte yaşayacaklarımızın belirleyicisi olmuştur.  Dolayısıyla geçmiş tekerrürden ibaret değildir. Bir günümüz diğer günümüzle aynı yaşanılamazken, koskoca bir tarihin tekrarlanması da imkansızdır. Sadece yaşanılanlar tarihin bir yansıması olmuştur. Tarihin tekerrür edebilmesi için yaşanılan olayların birebir aynı olması gerekmektedir. Tarih de yaşanılan her olumlu olay beraberinde olumsuzlukları da getirmiştir. Yeni bir devletin kurulması olumlu bir olaydır; fakat yeni bir devletin kurulabilmesi,  yerine kurulduğu devletin hükmünü geçersiz kılacaktır, dolayısıyla buda olumsuz bir olaydır. 
İnsanların tarihini araştırması ve merak etmesi güzeldir; fakat tarihini okuması daha da güzeldir. Doğru okumak, okuduğunu doğru yerde ve doğru kaynaklardan araştırması da önemlidir. Tarihin yanlış anlaşılması onun yanlış yöntemlerle araştırılmasından kaynaklanmaktadır. Buda insanların ve toplumun kendi tarihine ilgisini azaltmış ve sorgulamadan kabul etmecilik, boyun eğmecilik, kulak ardı etme ve göz yummacılık oluşmuştur.
Geleceğimizin daha parlak olması, hayatımızda keşkelerimizin bulunmaması için tarih öğrenmeli, öğretmeli ve unutturmamalıyız. Nesillerimizin daha iyi yetişebilmesi, bilinçli bireylerin oluşması ancak bu sayede gerçekleşebilir çünkü.