Kilis Belediye ile TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörlüğü arasında kent merkezinde bulunan asansörlerinin yıllık kontrollerinin yapılması için protokol imzalandı.

Asansörlerin sağlıklı ve güvenilir biçimde yapılmasını ve kullanılmasını sağlamak amacıyla çıkarılan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği ile asansörlerin yıllık bakımlarının yapılması zorunlu hale getirildi. Aynı yönetmelikle bu kontrol faaliyetlerinde görev alacak A tipi muayene kuruluşlarının kriterleri de belirlendi. Kilis kent merkezinde bulunan asansörlerinin yıllık kontrollerinin yapılması için Kilis Belediyesi ile TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörlüğü arasında 25 Kasım 2014 tarihinde protokol imzalandı.

Protokole göre, TSE asansörlerin yıllık kontrolleri için gerekli araç, gereç ve teknik personel temin ederek, yıllık kontrolü yapılan asansöre kırmızı, sarı veya yeşil renkli zemin üzerine gerekli açıklamaların siyah renkli olarak yapıldığı bir bilgi etiketi iliştirecek. Kırmızı renkli etiket can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzluk olduğunu, sarı renkli etiket kabul edilebilir seviyede risk taşıyan uygunsuzluğu, yeşil renkli etiket ise asansörün standartlara uygun olduğunu gösterecek. Türk Standartları Enstitüsüne yıllık kontrol hizmet bedeli olarak 5 kata kadar olan apartmanlarda 180 TL+KDV, 5 katın üzerindeki her bir kat için ilave 10 TL+KDV ve takip kontrolü hizmet bedeli tekrarlayan her kontrol için 100 TL+KDV ödenmesi gerekmektedir. Asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla düzenli olarak bakımını, onarımını ve yıllık kontrolünü yaptırmaktan yönetici(bina sorumlusu) sorumludur.

Yıllık asansör kontrollerin yapılmaması veya belirlenen eksikliklerinin giderilmemesi nedeniyle oluşacak can ve mal kaybından da bina yetkilisinin sorumlu olacağı bildirildi.