Vali Yardımcısı ve İl İstihdam Kurulu Başkan Vekili Hakan Ezgi, Kilis’te 9 bin 193 kayıtlı işgücünün 4 bin 669’u işsiz olduğunu söyledi.

İl İstihdam Kurulu 2014 yılı 4üncü Toplantısı’ndan sonra bir açıklama yapan Vali Yardımcısı ve İl İstihdam Kurulu Başkan Vekili Hakan Ezgi, iş gücü piyasaları açısından Kilis’in, Türkiye’nin en dinamik kenti olduğunu belirterek, “Suriye’de yaşanan insani kriz ve devamında gelen göç hepimizin ezberlerini bir anda bozdu. Konut piyasasından hizmet sektörüne, finans sektöründen sanayi sektörüne, niteliği düşük iş gücünden sanatın ve zanaatin muhtelif dallarına kadar geniş bir yelpazede değişimler yaşadık. Geçmiş için hayıflanmanın, akan suyu tersine döndürmeye yetmeyeceği bilinciyle, mevcut durumu ilimizin lehine maksimum faydaya çevirmek için -ortak akılla- etkin politikalar uygulamamız gerekmektedir. Göçün bir sonucu olarak kısa dönemde binlerce Kilisli kamu işverenliğinde işe başlatılmış ve ilimizin istihdamına katkı sunulmuştur. Pek çok ulusal ve uluslararası STK Kilis’i deyim yerindeyse, sivil toplum cennetine çevirmiş, bürokrasi ve siyaset merkezleri açısından da Kilis odak haline gelmiştir. Kilis’in gelecek perspektifinde bir başka önemli fırsat, Polateli’nde kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesidir. Kilis işgücü piyasasını buna hazırlamamız ve nitelikli mesleklerde istihdam için stratejiler geliştirmemiz gerekmektedir. Bu sorumluluk için ilgili tüm aktörlerin birer eylem planı ortaya koymaları ve bu çerçevede çalışma yürütmeleri gerekmektedir.”

Kilis’te halen 9 bin 193 kayıtlı işgücünün 4 bin 669’u işsiz olduğunu belirten Ezgi, “Oransal olarak işsizlik yerimiz Türkiye ortalamasının çok altında olsa da potansiyel fırsatları değerlendirip bu rakamı daha da aşağılara çekmek istiyoruz. Bu çerçevede yıl içinde içinde Aktif İşgücü Programları kapsamında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz toplam 42 kursta 386 kişinin mesleki eğitim almasını sağlamıştır. Yine Toplum Yararına Program kapsamında 15 Haziran 2015 tarihinde sonlandırılmak üzere 15 proje başlatılarak 750 kişinin istihdamı sağlanmış, Kasım ayı içinde 250 kişinin daha geçici süreli istihdamı sağlanacaktır.”