Kilisli pekmez ürecisi Yusuf Koyuncu, kuru üzümden yapılan organik pekmeze her geçen gün rağbetin arttığını söyledi.

Koyuncu, yaptığı açıklamada, bal fiyatlarındaki inanılmaz artış nedeniyle vatandaşların doğal pekmeze yöneldiğini belirterek, "Pekmeze olan rağbet her gün artıyor. Üzüm rekoltesi her geçen yıl düşüyor. Çünkü geçmiş yıllarda üzüm para etmeyince çok sayıda üretici bağlarını sökmek zorunda kaldı. Bu yıl üzüm fiyatları beklentiler seviyesinde seyretmesine karşın üreticiler üzümlerine Suma Fabrikası’na yaş olarak verdiği için kuru üzüm bulmakta sıkıntı çekiyoruz" dedi.

Kilis’te 1980’li yıllarda çok sayıda pekmezhane bulunmasına rağmen kentte 15-20 civarında pekmez imalathanesi bulunduğunu vurgulayan Koyuncu, "Bu pekmez imalatlarının nerede ise tamamı atadan dededen babadan kalma tekniklerle yapılıyor. Eskiden gece gündüz pekmez üretirdik. Bu yıl ise üretecek kuru üzüm bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Kilis pekmezinin kilosunun 4 TL’den satıyoruz. Üzüm bağları söküldüğü için pekmezin hammaddesi olan kuru üzüm bulmak nerede imkansız hale geldi. Pekmezciliğin bizim dede mesleğidir. Aile olarak bir asırdır pekmezcilik işi ile uğraşıyoruz. Üzüm üreticisi desteklendiği zaman pekmez üretimi de artacak. Bizim ürettiğimiz pekmezler organiktir Kilis pekmezciliği yıllardır bir yere gelememiştir. Entegre tesisleri kurulamamış, modern tesislere kavuşamamıştır. Pekmezlerimizin reklamlarını yapmamız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle eğer devlet bu işe el atarsa hem Kilis pekmezi hem de Türkiye pekmez açısından iyi olur. Normal şartlarda pekmezin kilosunun en az 10 TL olması gerekiyor" dedi.

Koyuncu, çikolata türü tatlandırıcıların insan sağlığına zararlı olduğunu ifade ederek, “pekmez organik olarak üretiliyor. Bu nedenle her hangi bir katkı maddesi yok. İnsan sağlığına faydalıdır. Çocuklara hangi şartlarda üretildiği belli olmayan tatlandırıcı ile üretilen maddeleri yedirme yerine organik pekmez yedirmek daha faydalıdır” dedi.