Kilis Valisi Süleyman Tapsız, 3 Aralık dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Vali Tapsız, huzurlu, sağlıklı ve güvenli bir toplum olmanın yolu, engelli insanların, toplumun ayrılmaz birer parçası haline getirilmesi ile mümkün olduğunu belirtti.

Tapsız, “Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin içinde bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla hepimizi yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Bir insanın engelli olması; onun diğer insanlar gibi yaşaması, çalışması ve de başarılı olmasına bir engel teşkil etmemektedir. Elbette sıkıntı ve zorluklar olacaktır; ancak her şeye rağmen yaşama sevinci hiçbir şekilde kaybedilmemelidir. Engellilere gösterilen anlayış ve hoşgörü uygar bir toplum kimliği kazanmada etkin bir rol oynamaktadır. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştırmak, desteklemek, karşılaşabilecekleri tüm engelleri kaldırmak, kaliteli yaşam sürebilmelerini sağlamak; aynı zamanda onlara hak ettikleri sevgi ve saygıyı göstermek hepimizin sosyal sorumluluğudur” dedi.

Engelli insanların, yalnızca özel koruma önlemleri içerisine alınmaları yeterli olmadığını ifade eden Tapsız, “Toplumsal yaşama uyum sağlamaya çalışan engelliler, kimseye muhtaç olmadan yaşam alanlarında kendi ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlenme, korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Onlara eğitim imkanları hazırlamak ve onları toplumla kaynaştırmak, istihdam şartları yaratarak engellilerin ekonomiye etkin bir şekilde katılmaları sağlanmalıdır. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, ailelerin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Devletimizin son yıllarda bu kesimlere ait projeler ve mevzuat düzenlemeleri ile önemli ölçüde engellilerin ihtiyaçlarının giderilmesi sağlanmıştır. Bu kapsamda ilimizde de çok farklı projelere taban oluşturulabilecek “Engelli Otomasyon Sistemi” Valiliğimiz tarafından hayata geçirilerek çok önemli bir çalışmaya İlimiz adına imza atılmıştır.Hiç bir engelliliğin bilerek ve isteyerek olmadığını, her normal insanın bir engelli adayı olduğu gerçeğini unutmayalım. Bir gün bizim de sakat kalabileceğimizi aklımızdan çıkarmadan, onlara yardımcı olalım. Bu vesileyle ‘’3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ dolayısıyla yapılan etkinliklerin, engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne katkıda bulunmasını ve engellilerimizle diğer vatandaşlarımızın kaynaşmalarına fırsat oluşturmasını temenni ederek, tüm vatandaşlarımıza kazasız, sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum.”