Mutluluk nedir sizce? Yalnızca tebessüm etmek mi, istenilen her şeyin gerçekleşmesi mi, çok para kazanmak mı yahut yaşamın anlamı ve amacına sahip olup huzurlu bir şekilde yaşamak mı?

Hayatımız boyunca çok şey isteriz; okumak, iyi bir eğitim almak, iyi bir işe sahip olmak, para kazanmak, ev sahibi olmak, araba almak, güzel bir yuva kurmak, çocuklarımızı güzel yetiştirmek… Aslına baktığımız zaman isteklerimizde tek bir nihai amacımız vardır; mutlu olmak.

İnsanlara mutlu musun diye sorduğumuzda genelde hayır yanıtını alırız. Çünkü insanlar genelde şimdi ve burada olmak yerine hep isteklerine odaklanırlar. İstekleri gerçekleştiği zaman mutlu olacaklarını düşünürler. Örneğin üniversite sınavı için hazırlanan bir öğrenci istediği üniversiteyi kazandığında mutlu olacağını söyler ya da arabası olmayan Ali amca arabası olunca mutlu olacağını söyler yahut bir kişi çalıştığı kurumda yükselince mutlu olacağını söyler. O öğrenci istediği üniversiteyi kazanır, Ali amca arabasını alır, o kişi kurumda müdür yardımcısı olur ama yine de mutlu olmazlar. Sizce neden? İstekler bitmez. Araba alınca ev de olsun, müdür yardımcısı olunca müdür de olayım, üniversite bitsin atanayım…

Yapılan araştırmalara göre sandığımızın aksine her istediği gerçekleşen ve zengin olan kişiler mutlu değillerdir. Mutluluk %50 oranla genetik faktörlere bağlıdır. Bizim bahsettiğimiz, iş, ev, yaş, medeni durum, ekonomik durum gibi faktörler ise mutluluğun yalnızca %10’unu oluşturur. Baktığımızda %10 gerçekten de düşük bir orana sahip. Ama biz yanılarak ve diğer oranları göz ardı ederek yalnızca demografik faktörlere odaklanıyoruz. Evet mutlu bir ana-babaya sahipsek bizim de mutlu olma olasılığımız yüksek. Orana baktığımızda geriye kalan %40 ise amaçlı etkinliklerden oluşmaktadır.

Bizler hayatta daha iyimser, yardım sever, merhametli, öz saygısı yüksek ve daha umutluysak, mutlu olma ihtimalimiz daha yüksek oluyor. Saydığım faktörler mutluluğumuzu etkileyenlerden yalnızca birkaç tanesi. Bu yazıyı genel bir giriş olarak kabul edebiliriz. Mutlu olmak zorunda değiliz fakat isteyerek mutluluğa ulaşabiliriz. Gerçek şu ki, bu hiçbir zaman sihirli bir değnekle olmayacak. Her iş gibi bizim de mücadele etmemiz ve çaba göstermemiz gerekecek. Hem nerede görülmüş oturduğu yerden mutlu olan bir insan? İyi haftalar diliyorum.