Bugün ben Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanı üçüncü sınıf öğrencisi olarak bu yazıyı kaleme alıyorum. Okuduğum alan ihlallere açık bir alan fakat bundan yalnızca ben etkilenmiyorum, toplum olarak hepimiz etkileniyoruz.

Mutlaka duymuşsunuzdur; eğitim koçu, spor koçu, yaşam koçu, aşk koçu… Koçu da koçu. Koç nedir? Sizce eğitimde böyle bir kavram kullanılmalı mı? Cevabınızın ne olduğu hiç fark etmez fakat üzülerek söylüyorum ki bu koçların eğitimle ve ruh sağlığı ile alakası sıfır. Herhangi bir bölümden mezun olmuş ama eğitim koçu olarak tanıtıyor kendisini. Hayır böyle bir kavram yok. Eğitimler verilmeye çalışılıyor. Böyle bir eğitim yok. Burada hem benim mesleğimin ihlali söz konusu hem de çocuklarımızın ve toplumun ruh sağlığı. Yaşam koçu yoktur, psikolojik danışman vardır. Eğitim koçu yoktur, kariyer psikolojik danışmanı vardır.

Özel okullar ve rehabilitasyon merkezleri konusuna da değinmek istiyorum. Alanı psikolojik danışma ve rehberlik olmayan kişiler kurumlarda psikolojik danışman kimliğiyle çalışıyor. Kurum yöneticileri daha uygun bir ücretlendirme yaparak bu duruma göz yumuyor. Oysa ebeveynler gözlerinden bile sakındıkları çocukları o kurumlara gönderiyor. Çocuğun gelişimi, takibi, çocuklara uygulanan birtakım testler, sosyalleşmesi, ilerleme kaydetmesi vs. kimsenin umurunda olmuyor.

Televizyonlarda görüyoruz; ruh sağlığı konusunda, evlilik konusunda, eğitim konusunda birileri çıkıp bir şeyler söylüyor fakat hiç merak edip de bakmıyoruz, bu kadın/adam kimdir diye. Ruh sağlığı alanından alakasız bölümlerden mezun olup çıkıp konuşuyorlar, kurumlara gidip psikolojik danışman kimliğiyle çalışıyorlar, manevi danışmanım diyorlar ve biz böyle bilgi ve donanımdan yoksun insanlara çocuklarımızı emanet ediyoruz.

Ruh sağlığı önemli bir alan. Toplumun bilinçlenmesi ise büyük önem arz ediyor.

Meslek ihlalinin yaşanmadığı, özel kurumlarda ve rehabilitasyon merkezlerinde psikolojik danışma ve rehberlik alan mezunlarının çalıştığı, toplumun özellikle ana-babaların bu konuda bilinçlendiği güzel bir gelecek diliyorum. İyi haftalar.