Ahi Baba Bahamettin Öztürk, birlik başkanları ile birlikte Kırşehir Valisi Necati Şentürk’ü ziyaret etti.

Ziyarette Ahilik felsefesinin evrensel hale getirilmesi gerekliliğini ve bu kapsamda ortak çalışma yapacaklarını söyleyen Vali Şentürk, “12 bin 800 kayıtlı üyeniz var. Ama sadece 8 bin 800 aktif olarak faaliyet gösteriyor. 4 bine yakın esnaf ise aktif faaliyette bulunmuyor. Aktif olmayan kesiminde en kısa zamanda aktif hale getirilmesini sağlamalıyız” dedi.

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN

Vali Şentürk, Şeyh Edebali’ye ait olan ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözünün muhtelif yorumlarının olabileceğini fakat esas anlamının iktisadi olduğunu ifade etti. Vali Necati Şentürk, “Aslında Şeyh Edebali’nin anlatımının özü şudur, ‘Esnafı Yaşat Ki Devlet Yaşasın’ Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal orta direk olarak ifade ederdi. Esnaf bu milletin orta direğidir. O yüzden orta direk de bir çatlak olursa tehlike orada başlar. Nitekim tarihte ki krizlerde esnafımızın ne kadar sıkıntıya girdiğini biliyoruz. Esnaf sıkıntıya girdiğinde devletin ve vatandaşın ne ağır bedeller ödediğini hep beraber gördük. Bu bakımdan mutlaka esnafımızın yaşatılması lazım. Neyle ucuz kredilerle kuruluş kredileri ile ve sigorta konusunda ki vergi konusunda ki kolaylıklarla mutlaka esnafımızın desteklenmesi ve güçlendirilmesi lazım ki devletimiz yaşasın. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin en büyük gelirlerinden biri esnaftan toplanan vergilerdir.

Hizmet sektörü de sanayi ile birlikte ikinci sektör, sanayinin olmazsa olmazı hizmet sektörü bazı ülkeler var ki sadece hizmet sektörü ile çok önemli mesafeler kazanmış, ben esnafımızın önünün açılması gerektiği kolaylıklar sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka esnafa kolaylıklar sağlanarak önünün açılması lazımdır. Bunu da inşallah beraber sağlarız” ifadelerini kullandı.

AHİLİĞİN KÜLTÜR TARAFINI BİZ EKONOMİK TARAFINI SİZ YAPIYORSUNUZ

Esnaf Odalarını Birliği ziyaretinde Ahiliğin önemini anlatan Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Esnaf Odaları Birliğinin kutlamalarda ekonomik boyutu üstlendiğini anlattı. Şentürk, “Ahilik de bir esnaf teşkilatlanması bir esnaf örgütlenmesidir. Başka sektörlerin örgütlenmesi değildir. Dünya da ise örneği olmayan bir teşkilatlanmadır. Loncalar ondan sonra sendikalar gelişiyor. Anadolu da özellikle Moğol istilasından sonra yakılıp yıkılan ve ekonomik sıkıntılar içerisinde ki sosyal çöküntüler içerisinde ki bir Anadolu da Ahilik teşkilatı bir şefa,bir çare, bir ümit kaynağı oluyor. Ahilik de esnafın konusudur. Esnafın sahip çıkması gerekli olan bir konudur. İnanıyorum ki çıkmaktasınız. Ahiliği de evrensel hale getirmek için çalışacağız. Milli kültürümüzü milli değerlerimizi bu topraklara has olan teşkilatlarımızı dünyaya anlatamamışız. İnanıyorum ki dünya da bazı bilim adamları bizden iyi biliyor Ahiliği ve teşkilatlanmasını Alman Ticaret Bakanı gelişmeleri nasıl yaptınız sorusuna ahilik sistemlerini uyguladıklarını söyleyerek anlatıyor. Dünya da hiçbir ekonomik teşkilat yok ki ahilik kadar yüce ve ulvi umdelere sahip olsun” diye konuştu.

Ziyarette Kırşehir Valisi Necati Şentürk’e bilgi veren Esnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, şehrin tüm dinamikleri ile birlikte koordineli şekilde çalışma yaparak şehrin kalkınması ve gelişmesi adına çalıştıklarını söyledi.