Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 76. Yıldönümünde Ahi Evran Üniversitesinde ‘Çağdaş Devlet Adamı Mustafa Kemal’ anlatıldı.

Yrd.Doç. Dr Ali Ulvi Özdemir çağın gerekliliklerini yaşayan ve yaşatan Mustafa Kemal’i anlattı.

Özdemir, “Biliyoruz ki Osmanlı Devletinin son dönemin de ortaya çıkan çağdaşlaşma gerekli sonucu vermedi. Çağdaşlaşma süreci 4 boyutlu şekilde verilebilir. Siyasi bağımsız bir devlet olmanın gereklerinden Osmanlı Devleti hızla uzaklaşmıştır. Atatürk, yaşadığı dönemi neden sonuç ilişkisi içerisinde değerlendirmiştir” dedi.

OSMANLI DEVLETİNİN GÜÇSÜZ KALMASI

Ahi Evran Üniversitesinde verilen konferans da konuşan Özdemir, Osmanlı Devletinin güçsüz kalma nedenlerini anlattı. Özdemir, “Ekonomik ve sosyal gelişmeler ulusal devlet olma yolunda Osmanlı Devletinin güçsüz kalmasına neden olmuştur. Atatürk tarihsel evrelerden ders çıkartarak yaşamış ve çağdaşlaşma sürecine girmiştir. Bağımsız ve özgür insan olarak yaşamak için çağdaşlaşmanın önemini Mustafa Kemal iyi şekilde idrak etmiştir. Savaş meydanlarında büyük güçlere karşı iyi bir gözlemcidir. Batının teknoloji ve bilimde geldiği noktaları Mustafa Kemal iyi şekilde gözlemlemiş ve bağımsız insan olmak için çağdaşlaşmanın önemini analiz etmiştir.

Çağdaş düşünce temelinde insan merkezli bir anlayış vardır. Bu açıdan Mustafa Kemal, ‘Milletimizin ülküsü bütün dünyada medeni bir toplum olmaktır’ der. Çağdaşlaşmak ile bir ülkenin varlığını kabul etmesi orantılıdır. Atatürk, Devrimlerinin temel amacı önce varlığımızı garantiye almaktır. Çağdaşlaşma modelinde güçlü olmakla birlikte zorluklarla karşılaşılmıştır. Medeniyet yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Hayata hakim olan hükümlerin zamanla değişmesi gelişmesi ve yenileşmesi zorunludur” diye konuştu.

Konferans öncesinde ise Mustafa Kemal’i anlatan fotoğraf sergisi katılımcılar tarafından gezildi.