Kazakistan’ın Bağımsızlık Günü konferansı için Kırşehir’e gelen ve Kazakistan Türkiye ilişkileri hakkında bilgiler veren Kazak Büyükelçi Can Seyit Tümabuyev Doç. Dr. Kürşat Zorlu ile birlikte Vali Necati Şentürk’ü ziyaret etti.

Kırşehir’e gelen Kazak Büyükelçinin kendilerini onurlandırdığını söyleyen Vali Şentürk, “Kazakistan Büyük Elçimiz Valiliğimizi onurlandırdı. Onun gelişi sadece bir ziyaretten ibaretten değil, iki ülke arasında ki dostluk ve kardeşliğin pekiştirilmesi ve daha ileri ufuklara götürülmesi noktasında işbirliği yapmamız noktasında kendilerinin çok değerli katkıları var. Bugün de onun için buradalar ve değerli fikirlerini aktaracaklar. Kazakistan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri içerisinde en büyük nüfusa sahip olanı ve doğal kaynakları itibari ile de o bölgenin en zengin ülkelerinden birisi, her ülke sahip olduğu ekonomik zenginlik ve kaynaklar bakımından bir birlerine daha çok destek verebilir” dedi.

İki ülke halkının refahına yatırım yapılmasının gerekliliğini anlatan Vali Şentürk, “İki ülke halkının refahı açısından daha çok yatırım yapabilir. İki ülke arasında tücaret hacmi arttırılabilir. Bunun ötesinde de tarihten beri var olan bu kültürel birlikteliğimiz ve kültürel üstünlüklerimizle birlikte değerlerimizi de birbirimize aktarma ve nakletme konusunda da bir köprü vazifesi yapıyor. Büyükelçim. Bilindiği gibi Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması noktasında da hoca Ahmet Yesevi’nin çok büyük bir katkısı vardır. Ahmet Yesevi soyundan ekolünden okulundan Anadolu’ya gelen nice Alperenler ki bunlardan bir tanesi de Hacı Bektaş-ı Velidir. O kültürden gelmiş o okuldan yetişmiş ve Ahmet Yesevinin talebelerinin talebesidir. Yani Anadolunun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasında bu kültürün Balkanlara ve Orta Avrupa’ya kadar gitmesinde bence Kazakistan’ın ve o bölgenin yetiştirmiş olduğu büyük mutasavvuf, büyük alim Ahmet Yesevi’nin çok büyük katkıları var. Sevindiğimiz husus şu ki Kırşehir’le birlikte Ahmet Yesevi’nin yaşadığı Türkistan kardeş şehir ilan edilmiş bu kardeşliğin gereklerini de mutlaka yerine getireceğiz” diye konuştu.

Kırşehir Valiliğinde görevine başlayan Vali Necati Şentürk’ü kutlayarak konuşmasına başlayan Büyükelçi Can Seyit Tümabuyev, “Türkiye Cumhuriyetinde Kaymakam olarak başladığınız görevle birlikte tüm Türkiye’yi dolaştınız ve büyük emek verdiniz. Yozgat ve Siirt’te Valilik görevleri yaptınız. Kazakistan ve Türkiye arasında ki ilişkilerimizi daha da geliştireceğinizi umut ediyorum. Cumhurbaşkanımızın adı Kırşehir’de bir caddeye verildi. Bizim için bu çok önemli Doç. Dr Kürşat Zorlu’nun çalıştığı Ahi Evran Üniversitesinde Kazakistan anfisinin açılması Kırşehir’in merkezinde Hoca Ahmet Yesevi Camiinin bulunması özel olarak gönül bağımızın olduğunu da gösteriyor. Ondan dolayı biz Kırşehirle ilişkilerimizi daha da arttırmak istiyoruz. Eğitim, ticaret, kültür her alanda yardımcı olmak ve yardımcı olunmasını istiyoruz. Kazakistan ve Türkiye arasında ki ilişkilerimiz son derece iyi ve böylede devam edecek. Türkiye Cumhuriyeti ve illeri ile de kardeş ilişkilerimizi daha da arttırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kazakistan’ın devlet televizyonuna verilen bağımsızlık mesajının ardından Vali Şentürk’ün makamından ayrılan büyükelçi Ahi Evran Üniversitesine geçerek bağımsızlık ve Kazakistan Türkiye ilişkilerini anlattı.