Kırşehir Belediyesi tarafından organize edilen ‘Anadolu Erenleri’ programına katılan Sadık Yalsızuçanlar, devamlı hafızamızı yenilemek zorunda olduğumuzu söyledi.

Kırşehir’de konferansa katılan ve Anadolu erenlerini anlatan Yalsızuçanlar, “Ahi Evren babamız fütüvvet öğretisinden gelen bir teşkilatlanma modeli olarak bütün iktisadi hayatı etkilemiş olan bir üründür. Karadeniz’de katıldığımız bir programda çok işlek olduğunu gördüğümüz bir lokantaya gittik fakat lokanta işletmeni bizi müşterisi az olan bir lokantaya yönlendirdi. İşte bu bir civanmertlik örneğidir. Nebi ve resullerin tamamında bu civanmertlik temel özelliktir. Halka ayrımsız hizmet etmek anlayışından kaynaklanır. Fütüvvet öğretisinin en temel öğretilerinden biri budur. Orta ve küçük ölçekli sanayilerde Ahi Evran modeli küçükte olsa uygulanıyor. Kendine has bir ocakta dükkan açıncaya kadarki süreç aslında bir eğitim sistemidir. Ahi Evran’ın adına 20’ye yakın vakıf kurulmuştur. Bu tek ve büyük bir özelliktir. Ahi Evran hayatın tam kalbinde yaşayan bir insandır. El ve gözü hakta olan bir insandır. Birçok özelliği ile bir vizyonerdir, aynı zamanda insanlar aşk ile bölgelerine gidiyorlar. Anadolu erenleri, ilk ve düz anlamı ile hakikatın kaynağıdır. Dost kucağındaki aziz emanetin farkında olan kişidir. Anadolu belli bir süre mayalanıp bırakılan bir toprak değil, sürekli mayalanan topraktır. Bu topraklar her dem ariflerce mayalanmaktadır. İnsanları da arifler mayalar, maya çoğaltılan bir şeydir. Ahi Evran’a gelen çıraklar yedi aşamalı bir eğitimden geçer fakat eğitimler kişiye, zamana göre değişir. Erenlerin yolları inceden inceyedir. Kılı kırka yararlar fakat esaslı şekilde eğitirler. Kur’an’daki her şeyi kendilerine emir olarak görürler, geceyi ibadetle geçirirlerken gündüzleri de çalışmayla geçirirler. Asla Ermeni, Rum, Türk, Müslüman, Hıristiyan gibi ayrımda bulunmazlar. Toprak nefsin mertebesidir. Hak aşkı yolunda canını seve seve verebilmek. Nefsinizi yok ediniz değil, nefsinizi değiştirin, hiç şikayet etmemek, itiraz etmemek, gönülden bile itiraz etmemek gerekmektedir. Ölmeden evvel ölünüz, muhakeme edilmeden önce mahkemei kübrada nefsinizi hesaba çekin ve yargılayın deniliyor” dedi.

Programa Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Emre Şahinci ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Halil Çalışır ve çok sayıda öğrenci katıldı.