KMÜ’de ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı’ konulu konferans Foto Galeri: KMÜ’de ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı’ konulu konferans

İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programda Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Yüksel, Atatürk’te Cumhuriyet fikrinin oluşumu hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Yüksel, “Mustafa Kemal’in yetişmesinde, kişiliğinin ve fikirlerinin şekillenmesinde, liderlik yeteneğinin pekişmesinde aldığı askeri eğitimin rolü etkilidir. Askeri okullarda diğer öğrenciler gibi Mustafa Kemal Paşa da vatan savunması için yetiştirildi. Atatürk, eğitim dönemi ve sonraki yıllarda Namık Kemal, Tevfik Fikret, Abdülhak Hamit, Mehmet Emin Yurdakul’un yanı sıra Rousseau, Voltaire, Aguste Comte ve Montesquieu gibi Fransız filozofların eserlerini de okuyarak kendisini geliştirdi.” dedi.

Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışından sonra başlattığı kongre çalışmaları, Ankara’nın Türk Milli Mücadelenin merkezi seçilmesi ve yeni rejimin toplum tabanında kökleştirilmesine yönelik kamuoyu çalışmalarının nasıl yapıldığına dair açıklamalarda bulunan açıklamalarda bulunan Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mustafa Kemal Paşa, Amasya Genelgesi’nden Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışına kadar olan dönemde her vesile ile millet hâkimiyeti düşüncesini ön plana çıkardı. Milli Mücadele sonrası saltanat kaldırıldı. Lozan Barış Antlaşması ile Misak-ı Milli sınırları içerisinde Türkiye hükümetinin otoritesi uluslararası alanda tescil edildi. 13 Ekim 1923’te Ankara başkent yapıldı ve 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilan edilmesi ile Türkiye’de yeni bir süreç başladı.”

Konferans, Cumhuriyet’in Türk toplumuna olan etkisi ve 20’nci yüzyılda Türkiye’nin gelişimi ve dönüşümü ile ilgili yapılan değerlendirmelerin ardından sonlandırıldı.