Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenleyeceği etkinlikte Çölyak hastalığını ele alacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü Engelliler ve Yaşlılar Birimi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, etkinlik düzenleyecek. Programda metabolik hastalıklardan olan “Çölyak” ele alınacak. İzmit, Real AVM‘de 3 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilecek programda çölyak hastalığı konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Geçen yıllarda yapılan etkinliklerde “Down Sendromu”, “Otizm”, “Serebral Palsi” ve “Kistik Fibrozis” engel gruplarını ele alınmıştı.

3 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilecek Dünya Engelliler Günü etkinliğinde, çölyak hastalığı konusunda bilgilendirme hizmeti sunulacak. Etkinlikte, engelli olmayan bireyler ile engelli bireyleri bir arada buluşturarak, duyarlılık ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Yüz boyama, palyaço ve çocuklara balon dağıtımının yapılacağı etkinlikte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı Konseri, Çölyakla yaşam adlı video gösterimi, Kocaeli Üniversitesi Koütik Tiyatro Grubu gösterisi, Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Halk Oyunları gösterisi Kültür Sanat ve Konservatuar Şube Müdürlüğü’ne bağlı 10 kişilik Keman Grubu gösterisi ve glütensiz menüden oluşan kokteyl yer alacak.

İnce bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar gluten içerir. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.