Yuvacık Barajı ile Kullar içmesuyu arıtma tesisi arasında yaptırılan Hidroelektrik Santrali için 2 bin 200 mm çapındaki çelik boru bağlantıları yapılıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZAYDAŞ tarafından Yuvacık Barajı ile Kullar içmesuyu arıtma tesisi arasında yaptırılan Hidroelektrik Santrali’nin(HES) son aşaması olan 2 bin 200 milimetre çapındaki çelik boru bağlantıları yapılıyor. HES için yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, artan enerji maliyetinin bir kısmının buradan karşılanarak ekonomiye katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Hazırlanan proje ile Yuvacık Barajı ile arıtma tesisi arasındaki kot farkından yararlanılarak enerji üretmek amacı ile kanal tipi hidroelektrik santrali kuruluyor. Halen elinde elektrik üretim lisansı bulunması nedeni ile yatırım İZAYDAŞ tarafından yapılıyor. Yıllık 14 milyon kilowatt civarında elektrik üretmesi hedeflenen yatırımın elektrik satışından elde edilecek gelirle beş yılda kendini amorti etmesi hedefleniyor. Çelik bağlantı boruları için yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Enerji maliyetleri her geçen gün artıyor. Türkiye’de güneş ve rüzgar enerjisini model olarak kullanıyoruz. Sudan elde edilen enerjiyi de en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Çevreyi hiç kirletmeden ve zarar vermeden enerji ihtiyacımızı karşılamak arzusundayız. Belediyemizin öz kaynakları ile yaptığımız Namazgah Barajı’nda da elektrik üreteceğiz. Bu çalışmaları vatandaşlarla ve özellikle diğer kurumlarla paylaşarak örnek olmasını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilde bulunan tüm yenilenebilir enerji kaynaklarını da değerlendiriyor. Halen endüstriyel atıktan enerji üretimi İZAYDAŞ’ta yapılıyor. Buradan yılda yaklaşık 15 milyon kilowatt enerji üreten tesis, ihtiyaç fazlası enerjiyi de şebekeye satıyor. Yine İZAYDAŞ tarafından Solaklar ve Gaziler Dağı’nda kurulan iki adet rüzgar türbini ile yılda 50 bin kilowatt elektrik enerjisi üretiliyor. Doğu Kışla parkında ve kentin diğer bazı bölgelerinde ise aydınlatma amacı ile güneş enerjisi kullanılıyor.

İZAYDAŞ tesisleri içerisinde faaliyet gösteren biyogaz tesisinde ise bitkisel ve hayvansal atıklardan elektrik ve kaliteli gübre elde ediliyor. Tesiste hammadde olarak kentin dört bir yanındaki yeşil alanlardan kesilen çimler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mezbahası’ndan gelen işkembe içi atıklar, hallerden gelen sebze ve meyve atıkları, büyükbaş ve tavuk gübreleri kullanılıyor. Biyogaz tesisinde yılda 550 bin kilowatt elektrik enerjisi üretiliyor. Bütün bunlara ek olarak da, evsel atık (çöp) düzenli depolama alanlarında oluşan metan gazı ile enerji üretimi için devreye alınan "Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi" ile yılda yaklaşık 30 milyon kilowatt enerji üretiliyor.

Enerji yatırımları ile bu alanda da adından sıkça söz ettiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞ, alternatif enerji üretimi faaliyetleri sonucunda yılda yaklaşık 60 milyon kilowatt elektrik üretimi ile ortalama 100 Bin nüfusun üzerindeki bir şehrin evsel elektrik ihtiyacını karşılıyor.