Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi’nde 4 yılda bin 275 kişi itfaiye eğitimi aldı.

Edindiği bilgi ve tecrübeyi ülkemizin farklı illerinden gelen itfaiyecilerle paylaşan Kocaeli İtfaiyesi, İtfaiyeci Eğitim Merkezinde, itfaiyecileri yangın konusunda eğiterek donanımlı hale getiriyor. 4 yılda, 1275 kişi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Alanında teorik ve pratik eğitim aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Kocaeli İtfaiyesi tarafından, bin 275 kişiye “Temel İtfaiyecilik Er Eğitimi” verildi. 4 yıldır sürdürülen proje kapsamında, 74 il, 285 ilçe ve 11 ülke itfaiye teşkilatından itfaiyeciye eğitim verildi.

3 haftalık toplam 90 saat olan eğitim programı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi’nin (KOBİTEM) Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki uygulama platformunda yapılıyor. Gruplara, İtfaiye Daire Başkanlığı’nın uzman personeli tarafından tam teçhizatla, yüksek ısı yayan alevler içinde eğitim veriliyor. Eğitim programına katılan kursiyerler 3 haftalık eğitimlerinde flashover simülatörü ve duman simülatöründe yangınla mücadele ediyor. Flashover konteynırında oluşturulan yüksek ve yarım yanma özelliği gösteren yoğun dumanın, oksijenin kontrollü bir şekilde verilmesiyle ani parlama ile tutuşturulması sağlanıyor. İtfaiyeciler, konteynırda oluşturulan 750 derece ısıda gerçek bir yangın ortamında yangınla mücadele ediyor.

Duman simülatörüne giren itfaiyeciler, parfin sıvısı yakılarak elde edilen suni duman içinde eğitim alıyor. Görüş açısının sıfıra indirildiği simülatörde müdahale ekibine kapalı ve yoğun duman barındıran ortamlarda ilerleme teknikleri gösteriliyor. Dumanlı simülatörde yaralı arama kurtarma çalışmaları ile dar alanda çalışma yöntemleri öğretilen itfaiyeciler, yangınları önleme ve yangınla mücadele konularında kapalı ve dumanlı ortamlarda ilerleme teknikleri, yangın ve kazazedelerin aranması ve kurtarılması, Flash Over ve benzeri yangın riskleri durumunda müdahale ve hayatta kalma teknikleri gibi konularda uygulamalı olarak eğitim alıyor.

Eğitimlerin sonunda katılımcılara Türkiye Belediyeler Birliği tarafından itfaiyeci kaskı, yanmaya dayanımlı elbise ve diğer ekipmanlar bağlı bulundukları itfaiye teşkilatlarında kullanılmak üzere hediye ediliyor. Ayrıca 3 haftalık kursu başarıyla tamamlamaları dolayısıyla sertifika veriliyor.