Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Mevlevi Evi, Mevlana’nın 741. ölüm yıldönümünde Kocaelililerden yoğun ilgi görüyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Seka Kültür Alanı’nda 2008 yılında kurulan Mevlevi Evi ile Mevlana ve Mevleviliğin gençlere tanıtılması amaçlanıyor. Yılda yaklaşık olarak 10 bin kişi tarafından ziyaret edilen Mevlevi Evi, Şeb-i Arus törenlerinin yapıldığı Aralık ayında da yoğun olarak ziyaret ediliyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Mevlevi Evi, döneme özgü mistik havayı yansıtan, otantik tarzda tanzim ve tefrişi yapıldı. Mevlevi Evi’nde aranan ortam, bin yıllık Orta Asya Türk Horasan Tasavvuf geleneğinin günümüz şartlarındaki devamı niteliğinde. Mevlevi Evi, Mevlevi Kültürünü” yaşatmak ve yaymak amacı ile bilimsel ve kültürel çalışmalara mekân olmayı amaçlamakta olup bu sebeple ilimizde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen tasavvuf - edebiyat sohbetleri, anma - musiki geceleri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla Seka’dan kalan personel lojmanları kültür evlerine dönüştürüldü. Bu evlerden biri olan Kocaeli Mevlevi Evi, Mevlâna’nın evrensel mesajına uygun olarak dil, din, ırk, mensubiyet, meslek ve grup farkı gözetmeksizin herkese açık. Hafta İçi her gün 08.00 ile 17.00 saatleri arasında, hafta sonları ise toplu rezervasyonlarda ziyarete açık.