Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSU’nun kaynak sularıyla çevrenin korunmasına yönelik Geri Kazanım Suyu ve Yuvacık Barajı’ndan Sapanca Gölü’ne su verilmesi yönündeki çalışmaları ulusal medya temsilcilerinin ilgisiyle karşılandı.

İSU, Kocaeli’nde faaliyet gösteren sanayi tesislerinin bölgenin içme suyu kaynaklarını kullanımını azaltmak ve atık suları değerlendirmek amacıyla başlattığı, 13,5 milyon TL’lik “Geri Kazanım Suyu” projesinin, Başiskele Kullar, Kandıra Merkez ve Kandıra Cebeci arıtma tesisleri bölümünü tamamladı. Kullar Arıtma Tesisi’nde sanayi kuruluşlarına Geri kazanım Suyu verilmeye başlandı. İzmit Plajyolu ve Körfez arıtma tesislerinin ilgili bölümleri ise tamamlanma aşamasına geldi. Ulusal televizyon kanalları ve basın kuruluşları, İSU’nun Türkiye’de ilk kez hayata geçen sanayi kuruluşlarına Geri Kazanım Suyu verilmesi projesine büyük ilgi gösterdi.

Yeni dönemde sanayi tesislerinin içme suyu kaynaklarını kullanması, atık suların değerlendirilmesi ve şehrin gelecekte su sorunu yaşamaması gibi üç hayati konuda, tek bir projeyle değer yaratma mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “Başiskele Kullar, İzmit Plajyolu ve Körfez atık su artıma tesislerindeki üç ayrı Geri Kazanım Suyu sistemi, toplam 13,5 milyon TL’lik bir yatırımdır. Bu Türkiye için bir ilktir. Sanayi kuruluşlarına Geri Kazanım Suyu verilmesi uygulaması Türkiye genelinde ilk kez belediyemiz tarafından başlatıldı. İzmit Körfezi ve Karadeniz sahillerindeki büyük arıtma tesislerinin yanı sıra köylerde kurulan arıtma tesisleriyle toplam 18 adet atık su arıtma tesisinde, geçtiğimiz yıl 122,5 milyon m3 atık su arıtması yaparak doğal ortama veren İSU, yeni projeyle birlikte, hem arıtılmış suyu değerlendirecek, hem de önemli miktarda su tasarrufu sağlayacak.”

Başkan Karaosmanoğlu ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ile birlikte Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’nin Geri Kazanım Suyu prosesini dolaşan ulusal basın mensupları, bu suyun sanayide kullanılmasına yoğun ilgi gösterdi. Cnn Türk, NTv, Kanal 24, TGRT Haber, Ülke Tv, A Haber gibi kanallar canlı yayınlar ve ana haber bültenlerinde Geri Kazanım Suyu projesine geniş yer ayırdı. Yine ulusal basındaki gazetelerde de haber geniş yer aldı. Başkan Karaosmanoğlu ile Genel Müdür Bayram’ın Yuvacık Barajı’ndan Sapanca Gölü’ne su verilmeye başlandığı yönünde verdikleri bilgi de ulusal basında kendisine detaylı yer buldu.

İSU Genel Müdürlüğü’nün işlettiği atık su arıtma tesislerinde arıtılan çıkış sularını değerlendirmeyi amaçlayan Geri Kazanım Suyu projesinde; arıtma tesislerinin çıkış suları, kum filtre, ultraviyole (UV) ışınları ve klor dezenfeksiyon ile ikinci bir arıtmadan geçirilerek, sanayide ve park, bahçe ve yeşil alanların sulanmasında kullanılabilir hale getiriliyor.