Dünya Mimarlık Haftası sebebiyle Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin davetlisi olarak şehrimize gelen İtalya Bologna Üniversitesi’nin dünyaca ünlü restorasyon profesörü Marco Pretelli, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan ‘ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette Preteli’ye Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, Yrd. Doç. Nurdan Kuban, Öğretim Görevlisi Yüksek Mimar Filiz Ertürk ve İtalyan profesörünün kızı İlaria Pretelli eşlik etti. Ziyarette konuşan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, “Şehrimiz Nicomedia olarak Roma tarihiyle de bağlantıları olan 3 bin yıllık bir şehirdir. Kentimiz Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olmak üzere dört döneme tanıklık etmiştir. Bir şehrin gelişmişliğini gösteren kriterlere bakıldığında şehrimiz birçok anlamda bu kriterleri yakalamış bir kenttir. Örneğin bebek ölüm hızı bölgemize en yakın bir Avrupa Birliği ülkesi olan Yunanistan’dan daha iyi ve Avrupa ortalamaları içerisindedir. Bu kriterler bir bölgenin gelişmişlik göstergeleridir” diyerek İzmit’in geldiği nokta hakkında misafirlerine bilgiler verdi.

Tarihten gelen bu gücü geleceğe de taşıma cabası içerisinde olduklarını belirten Başkant Doğan, “Nikomedia adıyla olmayacak belki ama İzmit olarak, Kocaeli olarak Avrupa’da ve Dünya’da söz sahibi olan, adını daha fazla duyuran güçlü bir şehir olacağız. Bizim vizyonumuz olan dünyanın tanıdığı yeni bir İzmit olarak hedefimizi belirledik” şeklinde konuştu.

Başkan Doğan’a teşekkür eden dünyaca ünlü restorasyon profesörü Marco Pretelli de İzmit Belediyesi olarak Tarih Koridoru ve Kapanca Sokak’ta yapılan ve planlanan tarihi ve turistik çalışmaları gördüğünü ve çok beğendiğini söyledi. Doğan’ın bahsettiği tüm konuların işbirliği için kendilerine katkı sağlayacak konular olduğunu belirten Pretelli, “Birlikte güzel çalışmalar gerçekleştireceğimize inanıyorum” dedi.