Hattat ve ebru sanatçısı Fuat Başar, geleneksel Türk süsleme sanatlarına sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni kutladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Geleneksel Türk Süsleme Sanatları öğrencilerini Türkiye’nin yetiştirdiği değerli isimler ile buluşturmaya devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, hattat ve ebru sanatçısı Fuat Başar’ı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları’nın Sekapark içerisinde bulunan binasında öğrencilerle bir araya getirdi. Geleneksel Türk Süsleme Sanatları’nın önemine değinen ve unutulmaması için çaba harcanması gerektiğini söyleyen Başar, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu konuda son derece duyarlı bir adım attı. Konservatuvar bünyesinde Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Bölümü açması ve burada öğrencilerin yetişmesini sağlaması son derece önemli bir adım. Bu konuda hassasiyet gösteren Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyor ve teşekkür ediyorum" dedi.

Başar, Geleneksel Türk Süsleme Sanatları öğrencilerine, ebru ve hat sanatı ile bu iki sanat dalı arasındaki farklardan bahsetti. Ebrunun bir hocadan ders alınarak öğrenilebileceğini kaydeden Başar, "Ebru sanatı tekne başında öğrenilmeli. Diğer bütün sanatlar gibi ebru da usta-çırak münasebeti ile gelişebilir ve yükselebilir" şeklinde konuştu. Ebrunun Farsça bir isim olduğunu aslının ise ’ebri’ olduğunu kaydeden Başar, "Türkçemize ebru olarak dönüştürmüşüz. Bulut manasına veya buluta benzeyen şekiller manasına gelir. İsmiyle sanatın kendisi arasında çok enteresan bir bağ var. Bu sanki bulutumsu şekillere benzeyen bir takım hareketlerin boyamalar vasıtasıyla su yüzündeki kağıda tespitine dayanıyor. Çok eski bir Türk sanatıdır" dedi.

Başar konuşmasında hat sanatı ile ilgili de bilgi verdi. Hat sanatının geçmişinin 1400 yıldan öteye dayandığını kaydeden Başar, "Fakat ne yazık ki, 1900’lerin başından bu yana, işte Osmanlı’nın, Anadolu’nun durumunun biraz sarsılması dolayısıyla unutulmaya yüz tutmuş. Fakat şükür şu günler gelişmeye başladı" şeklinde konuştu.

Söyleşinin sonunda öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan üstat Başar, kendisini Geleneksel Türk Süsleme Sanatları öğrencileri ile bir arayı getiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.