Türk-Arap Sosyal Bilimler Kongresi’nin (ATCOSS) dördüncüsü bu yıl Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), Arap Düşünce Forumu (ATF) ve Petra Üniversitesi ortaklığında ve Prens El Hassan bin Talal’ın himayesinde Ürdün’ün Başkenti Amman’da yapıldı.

26-27 Ekim 2014 tarihlerinde Ürdün Petra Üniversitesinde toplanan kongrede Necmettin Erbakan Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar tarafından temsil edildi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Kar’ın danışma kurulu üyeliğini yaptığı kongrede; eğitim, kalkınma, küreselleşme, teknoloji, sürdürülebilir gelişme, sosyal medya, ekonomi, kadın, gençlik ve işsizlik konuları ele alındı. Arap ve Türk sosyal bilimcilerin karşılıklı işbirliği etkileşiminin geliştirilmesi ve tarafların bilgi ve deneyimlerinin paylaşılmasını amaçlayan kongrenin özel konukları arasında Türkiye Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ürdün Prensi El Hassan bin Talal yer aldı. Eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir Atalay, ATCOSS Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Eski Başbakan Yardımcısı ve Türk-Arap İlişkileri Uzmanı Prof. Dr. Emrullah İşler, Dr. Nureddin Nebati, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Dr. Kudret Bülbül de katılımcılar arasındaydı. Özel tema olarak Türk -Arap ilişkilerinin dünü ve bugününün tartışıldığı toplantılarda Arap ve Türk Dünyası’ndan 100’e yakın bilimsel tebliğ sunuldu. Kongre sonrası yayımlanan sonuç bildirgesinde; uzun süredir kopuk olan Türkiye - Ortadoğu ilişkilerinin yakınlaştırılmasında bilim insanlarının da katkı vermesi gerektiği, her ülkenin kendi deneyimini paylaşacağı ortak bir platformun hayata geçirilmesi, bölge insanının kültürel ve sosyal gelişimine yönelik adımların atılması, bölge ülkelerinin farklı zeminlerde ilişkilerinin geliştirilmesi, Türk ve Arap toplumlarında online eğitime daha fazla ilgi gösterilmesi, ülkeler arası eğitim bağlantılarının artırılması ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kurumların desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Kongre bitiminde Ürdün Prensi Hassan bin Talal ile Rektör Şeker, bir süre baş başa görüştü. Kongreye ve bölgesel işbirliğine ilişkin görüş alışverişinin yapıldığı görüşme sırasında Prens’in, Konya’yı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’ni ziyaret etmek arzusunu ifade etmesi üzerine Rektör Şeker, Prensi Konya’da ve üniversitede ağırlamaktan duyacağı memnuniyeti dile getirdi. Prens Hassan’ın önümüzdeki aylarda Konya’ya gelmesi bekleniyor.

PETRA ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Türk - Arap Sosyal Bilimler Kongresi’ne ev sahipliği yapan Petra Üniversitesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi arasında öğretim elemanları, öğrenci ve araştırmacıların karşılıklı değişimi konusunda protokol imzalandı. Ürdün’ün en büyük üniversitelerinden biri olan Petra Üniversitesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi arasından yapılan işbirliği protokolünün imza törenine Petra Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Marwan El-Muwalla, Necmettin Erbakan Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Petra Üniversitesi Rektör Yardımcıları, üniversitenin üst düzey yöneticileri ve akademisyenler katıldı. Ortak proje, sempozyum, kongre ve bilimsel ortak yayınlar gibi konuları içeren protokolün imza töreni sonrasında Rektör El-Muwalla tarafından Rektör Şeker’e plaket verildi.

ÜRDÜN ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ ARALIK’TA İMZALANACAK

Dördüncü Türk- Arap Sosyal Bilimler Kongresi için Ürdün’de bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi heyeti Ürdün Üniversitesi ile de karşılıklı işbirliği ve bilimsel ortak çalışmalar konusunda işbirliği protokolü imzalamak için mutabakata vardı. Ürdün’ün köklü üniversiteleri arasında yer alan Ürdün Üniversitesi ile yapılan görüşmelere Ürdün Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekhleif Tarawneh, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Ürdün Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mohammad al-khateeb katıldı. İki üniversite öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin karşılıklı mübadelesi ve dil eğitimi gibi konulara yer verilmesi planlanan protokolde; karşılıklı akademik girişimlerin planlanması ve ortak bilimsel projelerin tasarlanması gibi konuların da yer alması bekleniyor. Amman Büyükelçiliği Din Hizmetleri Ataşesi Mehmet Ali Aytekin’in de hazır bulunduğu görüşmeler sırasında konuşan Ürdün Üniversitesi Rektörü Tarawneh, Ürdün Üniversitesi’nin köklü bir geçmişe sahip olduğunu, 40 bin öğrencisi ile eğitim hizmetlerini sürdürdüklerini ifade etti.

Pek çok alanda eğitim hizmeti veren Üniversitenin pek çok ülkeden Arapça eğitimi almak için gelen öğrencilerinin bulunduğunu vurgulayan Tarawneh, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun da aynı Dil Merkezinde eğitim aldığını söyledi. Necmettin Erbakan Üniversitesi hakkında bilgiler vererek sözlerine başlayan Rektör Şeker, böyle bir protokol için varılan mutabakattan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Üniversitelerinin her alanda yetkin öğretim kadrosu ile Ürdün üniversitesinin gelişimi noktasında katkı vermekten mutlu olacaklarını ifade etti.

Rektör Şeker’in Mevlana Anma Etkinliklerine davet ettiği Rektör Tarawneh’in Aralık ayında Konya’ya geleceği, iki tarafın yetkililerinin son halini verecekleri mutabakat metninin bu ziyaret sırasında imzalanacağı belirtildi.