İç Anadolu Bölgesi, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirme Toplantısı Konya’da yapıldı.

Bir otelde düzenlenen toplantıya, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanları ile Konya, Ankara, Aksaray, Bolu, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat Sağlık Müdürleri ve Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetlerinden sorumlu il yöneticileri katıldı.

İç Anadolu Bölgesinde yürütülen acil ve afetlerde sağlık hizmetlerinin değerlendirildiği, iller arası deneyim ve tecrübelerin paylaşıldığı, yaşanan sorunların ele alındığı ve ileriye dönük planlamaların yapıldığı toplantıda, yeni mevzuat çalışmaları ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

Açılış konuşmasında, toplantıya hoşgörü ve Mevlana şehri Konya’nın ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirici, “2,2 milyonluk bir nüfusu barından ve 41 bin kilometrelik bir coğrafyada yani Konya’da, 59 acil yardım istasyonu ve biri hava ambulansı olmak üzere 84 ambulansla acil sağlık hizmeti vermekteyiz. 2014 Kasım ayı itibariyle 118 bin vakaya hizmet sunduk” dedi.

Her tür sağlık probleminde ilk başvurulan yerlerin, 112 Acil Ambulansları ve Acil Servisler olduğunu belirten Küçükkendirci, “112 çağrı merkezi arandığı andan itibaren hayati değerde algılanır ve bu hayati durumun vahameti sürdüğü müddetçe de takip edilir. Bu bakımdan sağlık çalışanları arasında acil kelimesi, müdahale edilmediği takdirde kaybedilecek bir can, yıkılacak bir yuva, sönecek bir ocak anlamını taşır. Bu bilinç 112 acillerde hizmet veren ekiplerimizin 7/24 maratoncu gibi hızlı ve pratik hareket etmelerini sağlar” ifadelerini kullandı.

Çalışanları en çok zorlayan bir diğer sıkıntının da gereksiz ve asılsız çağrılar olduğunu vurgulayan Küçükkendirci, “Ucunda bir canın kurtulmasını sağlayacak olan 112 telefon hattının, bir takım duyarsız vatandaşlar tarafından bu şekilde meşgul edilmesini kabul etmek mümkün değildir. Her insanın bir gün 112 Acil ambulansa ihtiyacı olabilme ihtimalini düşünerek hareket etmesi ve gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir. Aslında bu bir nevi vatandaşlık görevidir” şeklinde konuştu.