Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesi tarafından sosyal etkinlikler kapsamında mahallelerde düzenlenmesi planlanan kış sohbetlerinin ilki Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirildi.

Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti Akşehir ilçe Başkanı Abdullah Bahadır Örs, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Belediye Başkan Yardımcıları Türkan Pınar Çiğdem, Yahya Yıldız, Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti Akşehir İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Gazi Mahallesi’nde bulunan Bahçelievler Ortaokulu’nda yapılan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, yapılan etkinliğin amacını açıkladı. Öncel “Bu günlerde dost meclislerinde hep bir iç çekilir. Ah nerede o eski günler, o günler geri gelse de elimde ne varsa yoksa versem denilir. Eski komşularımızı, mahallemizi, arkadaşlarımızı eski sohbetlerimizi hep özleriz. Asıl özlediğimiz şeylerden bir tanesi de kış sohbetleri. Biz kış sohbetlerini de çok özledik. O kışın yapmış olduğumuz muhabbeti bol, ziyafeti mütevazi olan kış sohbetlerini maalesef bu günlerde unuttuk. Bir televizyon geldi karşımıza o televizyonun karşısına geçerek o mütevazi ziyafeti olan muhabbeti bol olan sohbeti unuttuk ve zaman geçirme diye bir tabirle zaman geçirmeye başladık. Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak bir program hazırladık. Programımızın ismi de ‘Kavuk Sende, Kış Sohbetleri’. O eski kış sohbetlerini hatırlatacak, o eski kış sohbetlerine döndürecek bizi televizyondan uzaklaştıracak bu programlarla inşallah bu kış sizlerle birlikte olacağız” dedi.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya da yaptığı konuşmada, bu sohbetlerin her hafta merkez mahalleler ile Büyükşehir Yasası ile yeni mahalle haline gelen köy ve beldelerde yapılacağına vurgu yaparak “Huzurevimizde, sevgi evlerimizde ve cezaevimizde de bu programları gerçekleştireceğiz. İnşallah beğeneceğiniz geçmişteki hemhal olmuş, insanları birbirine kaynaştırmış güzel muhabbet ortamları olan programlar olmasını diliyorum. Her mahallemizdeki programımızda onur konuklarımız olacak. Bugünkü programımızın onur konukları da Milletvekilimiz Mustafa Baloğlu Bey ile Kaymakamımız Yalçın Sezgin Bey. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ederim” diye konuştu.

"HEPİMİZDE ESKİLERE BİR ÖZLEM VAR"

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, çocukluğundaki Akşehir dönemine ait hatıraları anlatarak o güzlerin güzelliğinden bahsederek, “Hepimizde eskilere bir özlem var. Eskileri düşünüyoruz, eskileri hatırlıyoruz. Eski muhabbetleri, komşuluk ilişkilerini, dostlarımızı, o güzel eski Akşehir’i hatırlıyoruz. İşte İbre’sinden top yerine kadar, Tekke Deresi’nden Baba Nimet’e kadar, Hacı İbrahim Veli’den Engili’nin piknik alanına kadar hep bunları hatırlatır bana. Akşehir’e geldiğim zaman Doktor Hanım eşim çok iyi bilir mutlaka eski doğduğumuz evlerde, büyüdüğümüz sokaklarda hep dolaşırız, gezeriz. Gerçekten farklı ve güzel bir ortam vardı. Tabi teknoloji ilerliyor ve o günler bir özlem de kaldı. Ama bizim de asıl hedefimiz bizden sonrakilere, çocuklarımıza torunlarımıza bugünleri anlatabilecek bir şeyler bırakabilmek” dedi.

İlçe Kaymakamı Yalçın Sezgin de kendi çocukluğunda yaşadıklarından örnekler vererek, “Biz çocukluğumuzu yaşadık. Mahalle kültürünü yaşadık. Gerçekten o mahalle kültürü, komşuluk ilişkileri çok tatlıydı. Bayramları ayrı güzeldi, düğünleri ayrı özeldi. Ama tabi ki yaşam ırmağı akıp gidiyor. Dolayısıyla belirli bir yaşa vardıktan sonra geçmişe dönüyoruz ve özlem duyuyoruz. Ama belirli bir yaşa varmadan da hep geleceğe bakıyoruz. Sanıyorum herhalde bu insanoğlunun başından geçecek bir süreç. Belki de bu günüde bizim çocuklarımız özlemle anacaklar. Bu kabul etmek lazım ama özümüzden de geleneklerimizden de göreneklerimizden de bir parça olsun onlara aşılamak lazım” diye konuştu.

Düzenlenen etkinlikte Türk Halk ve Sanat Müziği dinletisi, Sıra Yarenleri gösterisi, Fıkra anlatma gibi gösterilerin yanı sıra, çeşitli ikramlar da sunuldu. Beğeni toplayan Akşehir Belediyesi Kavuk Sende Kış Sohbetleri diğer mahallerdeki programlarla devam edecek.