Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl, Konya Valisi Muammer Erol’u ziyaret etti.

Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl, kendi bünyelerinde yürütülen “MoBilim Yollarda” adlı “Bilim Otobüsü”nün Karma Ortaokulu’ndaki gösterisine katılmak üzere Konya’ya geldi. Büyükelçi Pohl, gösteri öncesinde Konya Valisi Muammer Erol’u ziyaret etti. Vali Muammer Erol tarafından karşılanan Büyükelçi Pohl, Valilik Şeref Defterini imzaladı. Ziyarette AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman da hazır bulundu.

“BU ETKİNLİKLERİMİZİ GENÇLİĞE YAYMAK İSTEDİK”

Bilim ve İnovasyon yılını kutladıklarını ifade eden Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl, “Biz Almanya Büyükelçisi olarak bu bilim yılı çerçevesinde sadece profesörlerle veya bilim adamlarıyla bir araya gelip onlarla etkinlik yapmanın da dışına çıkmak ve bu etkinliklerimizi gençliğe yaymak istedik. Daha çok halkın erişebileceği kamu tarafından da daha çok faydalanabilecek mercilere çekmek istedik. Bu hedefe ulaşmak için yürürlüğe koyduğumuz aksiyonlardan biri de ’Bilim Otobüsü’müzdür. Biz bugün Bilim Otobüsünü Almanya Milli Günü vesilesiyle devreye sokmuş olduk. Ve bu otobüs Türkiye genelinde de farklı şehirlere giderek oradaki okullara uğramak suretiyle Almanya ile Türkiye arasındaki işbirliğini bir anlamda öne çıkarmak bir tarafa diğer taraftan da bu işin bilim boyutunu da öne çıkarmak için yollara düşmüştür” dedi.

24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle Konya’ya geldiklerini aktaran Büyükelçi Pohl, “Çünkü Bilim Otobüsü bugün öğleden sonra Konya’da bir okulu ziyaret edecek ve buradaki okulda bilimle ilgili çeşitli gösterilerini ortaya koyacak. Biz de bu vesileyle Öğretmenler Günü’nde Konya’ya gelip bizzat kendimizde görmek istedik” diye konuştu.

“ALMANYA İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERİYORUM”

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilere çok büyük önem verdiğini söyleyen Alman Büyükelçi Pohl, “Türkiye ile Almanya’nın birlikte ortak bir geleceğe de bakması gerektiği kanaatindeyim. Ortak bir tarihimiz birçok köklü ilişkilerimiz söz konusu. Çok sayıda Türk kökenli insan Almanya’ya gitti, oraya yerleşti. Hala orada yaşayanlar olduğu gibi 3 milyon civarında bir nüfustan bahsediyoruz. Geçen yıllarda çok sayıda Türkiye’ye dönen de aileler oldu Almanya’dan. Dolayısıyla aslında iki ülke arasında ilişkilere baktığımız zaman oldukça köklü derin ve geniş kapsamlı bir temele sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Tabi bu dostluğu da genç tutmak, canlı tutmak gerekiyor. Bunun için de hep birlikte çaba sarf etmemiz gerekmektedir. Bu hedef uğruna da genç insanlarla uğraşmamız gerekiyor ve aynı zamanda da geleceğimiz de bakmamız gerekiyor. Dolayısıyla bilim gibi konuları da yarı yolda bırakmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ALMANYA İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Ziyaretten duyulan memnuniyeti dile getiren AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ise, Konya ile Almanya arasındaki ilişkilerin köklü ve daha yakın olduğunu belirterek, “Bunun tarihle de bağlantısı var. Mesela 1300 yıllarda Konya’da bir Selçuklu subayı esir alınır ve Almanya Stuttguart Breckenheim şehrine götürülür. Adı Sadık Selim Sultan, şu anda mezarı Breckenheim şehrinde. Tarihte başlayan bu yolculuğumuz Birinci Dünya Savaşı’nda bu silah arkadaşlığıyla daha da kökleşti. Onun için Konyalıların Almanya’ya karşı ekstra bir sempatisi vardır. Zaman zaman ticaret odalarımız arasında da ciddi ilişkiler olmuştur. Hannover şehri de geçmişte burada bir eğitim merkezi kurmuştur” dedi.

Konya’dan ciddi sayıda insanın Almanya’da çalıştığını da vurgulayan Kabakcı, “Bu ilişkiler ve sebepten sonra Konya ile Almanya arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çok sebebimiz var. Biz canı gönülden eğitimle, inovasyonla ilgili Almanya ile işbirliği yapmaya hazırız. İşbirliği konusunda Sayın Valim, siyasi irade ticaret odamızın değerli başkanıyla beraber işbirliğine hazırız. Bunun ilki milletin geleceğine hizmet etmektir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Erol, Büyükelçi Pohl’e el yapımı semazen figürünün bulunduğu bir tablo, Almanca Mesnevi hediye etti. Vali Erol ayrıca, Büyükleçi Pohl’u 1-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan Şeb-i Arus törenlerine davet etti. Büyükelçi Pohl’ de Vali Erol’a getirdiği hediyeyi takdim etti.