Konya’nın Beyşehir ilçesinde, hububat hasadı mevsiminde artan biçerdöver kontrolleri, çiftçiyi üründe yaşanan yüksek oranlı dane kayıplarından kurtardı.

Beyşehir yöresinde, bu yıl hububat hasadı mevsiminde önceki yıllara göre daha da hız kazanan biçerdöver kontrolleri, buğday ve arpa gibi ürünlerde dane kaybını en aza indirdi. Bu durum, çiftçiyi daha yüksek oranlarda kazanç kapısını araladı.

Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, kurum olarak geride kalan yaz dönemindeki hububat hasadı mevsiminde biçerdöver kontrollerine daha da ağırlık verdiklerini belirtti. Bunun meyvesinin hasat dönemi sonunda görüldüğünü aktaran Karşıyaka, "Hasat mevsimi boyunca yöremizde faaliyet gösteren 95 biçerdöver 130 kez kontrol edildi.Neredeyse bir biçerdöverin çalıştığı tarım alanları iki kez denetlendi. Beyşehir yöresinde bu yıl 310 bin buğday, 60 bin arpa olmak üzere toplam 370 bin dekarlık alanda bu denetimler gerçekleştirildi. Bunun neticesinde ise üründeki dane kaybı en aza indirilmiş oldu. Önceki yıl bölgemizde yüzde 4-5 seviyelerinde olan üründeki dane kaybı oranı, bu yıl biçerdöver kontrollerinin yoğunlaştırılması üzerine yüzde 1,7 seviyelerine kadar geriledi. Bu da bölgemizde üreticimizin cebine giren ve milli ekonomiye kazandırılan 1 milyon 708 bin lira demek” diye konuştu.

Karşıyaka, Beyşehir yöresinde bu yılki ürün rekoltesi hakkında da bilgi verirken, buğdayda yaklaşık 103 bin ton, arpada ise 19 bin ton dolayında ürün elde edildiğini kaydetti.