Konya’nın Beyşehir ilçesinde Jandarma trafik timleri, öğrenci ve işçi taşıyan servis araçlarına yönelik olarak denetim ve kontrollerini sıklaştırdı.

Beyşehir İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Trafik Timleri, Türkiye’de son bir hafta içerisinde yaşanan işçi ve öğrenci servislerinin karıştığı ölümlü ve yaralamalı çok sayıda trafik kazası üzerine ilçe genelinde servis araçlarına yönelik yaptığı denetim ve kontrollerini sıklaştırdı.

Beyşehir-Akseki karayolu üzerindeki uygulama noktasında jandarma trafik timlerinin servis araçlarına yönelik denetimlerine jandarma asayiş timleri de destek verdi. Jandarma trafik timleri, uygulamalarında okul servis araçlarını ve sürücülerini okul servis aracı denetim formuna göre kontrol etti, eksikleri olup olmadığını denetledi. Jandarma trafik timleri, sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takıp takmadığını, sürücünün araçta sigara içip içmediğini, fazla öğrenci ve yolcu alıp almadığını, öğrenci dışında yolcu alıp almadığı, öğrencilerin biniş ve inişleri sırasında ‘dur’ yazılı lamba kullanılıp kullanılmadığı, her koltukta emniyet kemeri bulunuyor mu, okul taşıtı ibaresi yazıyor mu gibi formda yer alan bilgileri kontrollerinde inceleyerek mercek altına aldı.

YOLCULARIN VE ÖĞRENCİLERİN ŞİKAYETLERİ DİNLENDİ

Jandarma trafik timleri, denetim esnasında araçlara binerek yolcu ve öğrencilerden sürücülerle ilgili şikayeti olup olmadığını da dinledi. Sürücüleri araçtan indirdikten sonra yolculara ve öğrencilere, “sürücünüz sigara içiyor mu, hız yapıyor mu, emniyet kemeri takıyor mu, fazla yolcu alıyor mu, öğrenciyi kaldırıp koltuğa başka yolcu oturtuyor mu, herhangi bir şikayetiniz var mı?” gibi soruları yönelten jandarma timleri, aldıkları cevaba göre sürücüleri uyarıp gerekirse cezai işlem uyguladı.

Jandarma trafik timleri, öğrencilere ve yolculara sordukları soruların trafikteki güvenlikleri için olduğunu belirterek, doğru bilgi vermesini istedi. Son bir hafta içerisinde öğrenci ve işçi servisleriyle ilgili yaşanan ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarına dikkat çeken jandarma, bu tür denetim ve kontrollerin bundan sonra da devam edeceğini ifade etti. Jandarma timleri, öğrencileri emniyet kemeri takmalarını ve bunu alışkanlık haline getirmeleri yönünde uyardı.

Jandarma servis araçlarını trafik yönünden denetlerken, jandarma asayiş timleri de aynı güzergahta seyir halinde olan araçları durdurup, ekip otolarındaki JEMUS sistemini kullanarak kimlik sorgulaması gerçekleştirdi. Jandarma trafik timleri, uygulama çerçevesinde 15 okul servisi, 5 fabrika işçi servisi ile 3 resmi aracı denetime tabi tuttu. Denetimlerde, kurallara uymadığı belirlenen servis araçlarına ve sürücülere cezai işlem uygulandı.