Konya Büyükşehir Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama-Araştırma Merkezi’nin Avrupa Birliği (AB) desteği ile yürüttüğü Engelsiz Kariyer Projesi’nin tanıtımı yapıldı.

Programda konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye’de engellilerle ilgili konularda sosyal devlet anlayışı çerçevesinde son yıllarda ciddi bir ilerleme kat edildiğini söyledi. Rektör Şeker, “Aslında biz medeniyet olarak yaratılan insana yaratandan dolayı özel bir konum, özel bir sevgi ile hizmet etmek durumundayız. Kimin ne zaman engelli olacağını da bilemeyiz. Allah hiçbirimize sevgi engeli vermesin” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, engellilerle ilgili konularda son 12 yılda çok önemli gelişmeler olduğunu belirterek, Konya’da engelsiz bir şehir oluşturmak için yürütülen çalışmalarda da belli bir aşamaya geldiklerini söyledi. Konuşmasında, Ortaçağ Avrupası’nda engelliler yakılıp işkence edilirken atalarımızın engellileri özel mekanlarda müzikle tedavi ettiğine dikkat çeken Başkan Akyürek, “Böyle bir mirasın temsilcileri olarak biz bugün Avrupa normlarını engelsiz şehir çalışmalarında uygulamaya çalışıyoruz. Halbuki tarihte olduğu gibi bizim Avrupa’ya, dünyaya örnek olmamız lazım. Bu çalışma örnek olma adımlarından birisi. Engelsiz Kariyer Merkezi, engelli kardeşlerimizin engel tipine göre yapabilecekleri meslekleri onlara kazandırma çalışması. Çok özel bir çalışma. Türkiye’de birikim, donanım ve proje genişliği açısından bir ilki oluşturuyor” diye konuştu.

Konya Ortopedik Engelliler Derneği, Konya Kamu Yararına Görmeyenleri Koruma Derneği, Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği, Mevlana Görme Engelliler Derneği, Gökçem Özel Çocuklar Eğitim ve Spor Kulübü Derneği, Gönül Gözü Derneği yetkililerinin de katıldığı programda projenin bilgilendirme sunumu yapıldı.

ENGELSİZ KARİYER PROJESİ

251 bin 262 Euro bütçeli Engelsiz Kariyer Projesi’nin finansmanının yüzde 90’ını AB karşılıyor. Engelli bireylerin özelliklerine uygun kariyer rehberliği hizmetlerinin geliştirilmesi ve mesleki eğitimden yararlanma olanaklarının artırılmasını amaçlayan proje kapsamında Engelsiz Kariyer Merkezleri kurularak 40 görme engelli, 60 işitme engelli ve 40 bedensel engelli birey istihdam edilecek. Engellilerin ailelerine eğitim verilecek. Proje sonunda bir de engelli bireylere yönelik meslek fuarı düzenlenecek.