Konya’nın Kulu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tufan Kaya, kış aylarının gelmesiyle hayvancılık yapan çiftçiler ve işletmelerde gebe hayvanlar için gereken tedbirlerin alınması ile ilgili açıklamada bulundu.

Kaya yaptığı açıklamada, “Hayvanlara yapılacak olan yem değişikliği hayvanlara alıştırılarak yavaş yavaş yapılmalıdır. Kış boyunca hayvanların tüketeceği kaliteli kaba yemlerin kontrolü yapılmalı, küflenmeler ve bozulmalar varsa hayvanlara yedirilmemelidir. Hayvanların kusursuz, sağlıklı yavrulamaları, zayiat vermemeleri için ahır içi nem, sıcaklık ve havalandırma koşullarına dikkat edilmelidir. Hayvanlara cereyan oluşumu engellenmeli, hayvanların soğuktan zarar görmeyeceği, kötü havalandırma ve kötü ahır şartlarından zarar görecekleri bilinmelidir” diye konuştu.

Açık besi yapanların hayvanlarını aşırı yağışlara maruz bırakmaması gerektiğini vurgulayan Kaya, gebe hayvanların bakımlı beslenmelerine bu aylarda dikkat edilmesi ve gebeliğin ileri dönemlerinde olan hayvanların soğukta dışarı çıkartılmaması gerektiğini söyledi. Kaya, ayrıca gebeliğin son 3-4 haftasında yeterli beslenme programı yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.