Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi Konevi Araştırma Merkezi (MEBKAM) tarafından düzenlenen ve Yrd. Doç. Dr. Ali Vasfi Kurt’un konuşmacı olarak katıldığı "Sadreddin Konevi ve Güncel Tasavvufi Meseleler" konulu konferans gerçekleştirildi.

Mevlana Kültür Merkezi’ndeki konferansa Meram Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, AK Parti Meram İlçe Başkanı M. Ulvi Bezirci, MEBKAM Başkanı Mahmut Sami Şahin ve yönetim kurulu üyeleriyle çok sayıda dinleyici katıldı.

MEBKAM Başkanı Mahmut Sami Şahin, "Meram Belediyesi tarafından sosyal ve kültürel belediyeciliğin bir yansıması olarak kurulan MEBKAM, Konya’mızın ve Meram’ımızın önemli bir değeri olan Sadreddin Konevi Hazretlerinin gündeme getirilmesi, unutulmaması, sadece türbesinin önünden geçilirken Fatiha okunan bir insan olarak görülmemesi, onun ilmi ve felsefi yönünün tanıtılması, Sadreddin Konevi’nin felsefesini, tasavvuf anlayışını, irfanını ve ilmi birikiminin günümüze taşınması için faaliyetler yapmaktadır. Bizlere verdiği büyük destekten dolayı Meram Belediye Başkanımız Sayın Fatma Toru’ya çok teşekkür ediyorum" dedi.

"KONEVÎ SEMBOL BİR ŞAHSİYETTİR"

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Konya, manevi yapısından dolayı kendisini arayanların diyarıdır. Burada nice insan kendinde kaybolup sonrasında kendisini bulmuştur. Konya sokaklarında yürürken ağırlığını fazlaca hissedeceğiniz Hz. Mevlana havası görünür. Sonra Şems-i Tebrizi ve Sadreddin Konevi çıkar karşınıza. Bir mütefekkir, bir alim ve bir mutasavvıf olarak Sadreddin Konevi Hazretleri, ilmin ve hakikatin sesine kulak verenlere Meram’dan seslenmiş sembol bir şahsiyettir. Yolumuzu ve kalbimizi, bizi çağıran Sadreddin Konevi’nin makamına döndürürsek içimizdeki gösteriş ve gururu ayaklar altına alan, ara sokaklarda, güller içerisinde kendi adıyla anılan mütevazı bir türbede karşılar bizi Konevi Hazretleri. O, dünyadaki en şanslı yetimlerden birisi olsa gerektir. Geldiği makamı belki de Şeyh’ul Ekber Muhyiddin İbn-i Arabi gibi üvey bir babaya borçludur. Muhyiddin İbn-i Arabi, tasavvuf ve kelam alanında ortaya koyduğu düşünce ve yaşamla tarihteki yerini almış mana üstatlarından birisidir. O, üvey evladının evliyalar arasında, aşk mertebesinde yer alabilmesi için ona iyi bir eğitim vermiştir. En büyük terbiyesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in büyük cihat olarak nitelediği nefis terbiyesi olmuştur. Ona az yemeyi, az içmeyi ve az uyumayı öğretmiştir. Sadreddin Konevi, hocasından aldığı terbiye ile Allah dostları arasında yerini almış bir gönül erbabıdır. Allah’ın dostu olabilmek ve O’nun sevgisini kazanabilmek elbette büyük bir şereftir. Hz. Peygamberimiz, ’Allah güzeldir ve güzeli sever’ buyuruyor. Allah’a dost saydığımız Sadreddin Konevi’nin gittiği yolu anlayabilmek ve o yolun takipçisi olabilmek, insanlığımızı ve kul olmayı yeniden keşfetmenin yegâne yöntemi olarak görülüyor. Biz güzeli ve güzellikleri nerede yitirdiğimizi bilirsek o güzellikleri yeniden keşfetmenin imkânını da ancak o zaman yakalarız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Ali Vasfi Kurt tarafından ‘Sadreddin-i Konevi ve Güncel Tasavvufi Meseleler’ başlıklı konferans verildi. Sadreddin Konevi’nin mutasavvıflar arasındaki önemine işaret eden Ali Vasfi Kurt, "Sadreddin Konevi, İslam fikir tarihinde en zirve noktada duranlardan bir tanesi oldu" ifadesini kullandı.

Konferansın ardından Meram Belediye Başkanı Fatma Toru tarafından, Yrd. Doç. Dr. Ali Vasfi Kurt’a çeşitli hediyeler takdim edildi.