Konya Sanayi Odası (KSO) Aralık ayı meclis toplantısı, Tahir Şahin’in meclis başkanlığında gerçekleştirildi.

Yılın son meclisinde konuşan KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, 2014 yılında Türkiye ve Konya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Kütükcü, ayrıca meclis üyelerini Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin yıllık faaliyetleri ile ilgili de bilgilendirdi.

Küresel ekonomide ve bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, sanayicilerin 2014 yılında üretimlerini ve ihracatlarını artırmaya başardıklarını vurgulayan Kütükcü, ekonomideki büyüme hızının artırılması için reformlara ara verilmeden devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Türkiye’nin bu yılın ilk üç çeyreğinde yakaladığı yüzde 2,8’lik büyüme kesinlikle başarısız değildir” diyen Kütükcü, “Ancak 2023 ve sonrası için çok daha yüksek büyümeye ihtiyacımız olduğu açık. Reformlara ara vermeden devam etmeliyiz. Özellikle Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan, verimlilik, tasarruf ve yüksek katma değerli üretimi esas alan, Türkiye’yi 2023’e taşıyacak 25 Özel Plan ile Onuncu Kalkınma Planı’nda belirlenen Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planları son derece önemli” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, 2015 yılı için kriz senaryoları üreten bazı kesimler olduğunun da altını çizen Kütükcü, 2015’in 2014’ten daha iyi olacağını söyledi ve “Bu senaryolar yatırımcıda, sanayicide stres üretmek adına ortaya konuluyor” dedi. 2015 ve sonrasındaki 4 yıla dikkat çeken Kütükcü, “2015 sonrasındaki 4 yıl boyunca seçim yok. Bu dönemde Türkiye’de ekonomiyi mutlaka yeniden gündemin en tepesine yerleştirmemiz, yapısal reformlara hızla devam etmemiz lazım” diye konuştu.

“KONYA’NIN YATIRIM İŞTAHI DEVAM ETMELİ”

Türkiye’nin bu yılın 11 aylık döneminde ihracatını yüzde 4,4 artırarak 144 milyar 267 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Başkan Kütükcü, bu dönemde Konya’nın ihracatını Türkiye ortalamasının 2.4 kat üzerinde artırarak 1 milyar 384 milyon 923 bin dolar ihracat yaptığını ifade etti. Kütükcü, “Bu 11 ayda en büyük pazarımız Irak, ayrıca Rusya, Ukrayna, ABD, Yunanistan gibi pazarlarda ihracat kaybı yaşamamıza rağmen, ihracatta yükseliş eğiliminin devam etmesini önemli buluyorum. Bu başarının mimarı Konyalı sanayicilerimizi tebrik ederim” şeklinde konuştu.

Konya’da ve Türkiye’de yılın 11 ayında açılan işletme sayılarına dikkat çeken Kütükcü, 2014 yılının ilk 11 ayında Konya’da kurulan işletme sayısının Türkiye ortalamasının 2.4 kat üzerinde artış kaydettiğini, bu dönemde Konya’da 1.055’i şirket, 1483’ü gerçek kişi olmak üzere toplam 2.538 işletme kurulduğunu, Türkiye’de kurulan işletme sayısının geçen yılın ilk 11 ayına göre yüzde 18 arttığını, Konya’da ise bu oranın yüzde 42. 6 olduğunu bildirdi. Kütükcü, “Kurulan işletme sayıları, her şeye rağmen artan ihracat rakamları, Konya Organize Sanayi Bölgemizde devam eden yatırımlar Konya’nın girişim iştahının devam ettiğine işaret ediyor. Bizler için bu çok önemli. Bu yatırım iştahı devam etmeli” dedi.

“10 ULUSLARARASI FUARA İŞ GEZİSİ DÜZENLENDİ”

Meclis üyelerine Konya Sanayi Odası’nın 2014 yılı faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Kütükcü, 2014 yılında ABD, Almanya, İtalya gibi ülkelerde düzenlenen 10 uluslararası fuara KOSGEB destekli iş gezileri düzenlendiğini, bu gezilere 204 sanayicinin katıldığını bildirdi. Ayrıca yurtiçinde düzenlenen uluslararası fuarlara da iş gezileri düzenlendiği bilgisini veren Kütükcü, bu fuarlara da 147 sanayicinin katıldığını söyledi.

İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİ VE İNNOPARK

2014 yılında Konya Sanayi Odası tarafından 27 eğitim düzenlendiğini, bu eğitimlere 408 sanayicinin katıldığını, ayrıca düzenlenen 54 toplantı, panel ve seminere de 4 bin 630 kişinin iştirak ettiğini belirten Kütükcü, odanın 2014 yılı faaliyetleri ile ilgili şunları söyledi:

“2014 yılında sanayicilerimizin, sektörlerimizin sorunlarını yakından takip etmeye devam ettik, 8 sektörümüzle 9 toplantı yaptık. Bakanlıklar, TOBB, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara, sektörlerimizle ilgili 33 farklı konu hakkında görüş ve öneri bildirdik. Konya Sanayi Odası olarak bir ilke imza atarak Türkiye’nin yerel bazda ilk imalat sanayi güven endeksi çalışmasını başlattık. Öte yandan şehrimizin bilgi temelli sanayi alt yapısını güçlendirecek Ar-Ge ve İnovasyon faaliyetlerinin yürütüleceği Türkiye’nin bölgesel nitelikteki ilk İnovasyon merkezi İnnopark inşaatımızı tamamladık. Laboratuar inşaatını ise bitirmek üzereyiz. 2015 yılında İnnopark’ın Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmesi ile ilgili süreci takip etmeye devam edeceğiz. Üyelerimize daha kaliteli hizmet vermek, teknolojinin getirdiği yenilik ve imkanlarla firmalarımızın tanınırlığını en etkin şekilde artırmak amacıyla akıllı telefon ve tabletler üzerinde çalışan KSO Mobil Uygulamasını hizmete sunduk. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz bir projemiz de; MEVKA Doğrudan Destek Programı kapsamında yaptığımız TR52 Bölgesinde Kaynakçı Belgelendirme Merkezi Fizibilite Çalışması Projesi. Ayrıca Odamız tarafından yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme - UMEM Beceri’10 Projesi kapsamında bu yıl içinde 6 yeni Meslek Edindirme Kursu açtık, bu kurslara 162 kişi katıldı, mezun olan 144 kişiden 106’sı çeşitli işyerlerinde istihdam edildi. Kümelenmeye büyük önem veriyoruz. Kümelenme çalışmalarımız kapsamında; Otomotiv Yan Sanayi İş Kümemizin UR-GE projesi tamamlandı. Proje kapsamında sanayicilerimize yurtdışı organizasyonlar, pazar araştırmaları, danışmanlık hizmetleri gibi alanlarda 720 bin liranın üzerinde destek sağlandı. Döküm, Ayakkabı ve Tarım Makineleri Kümelerimizde de ihtiyaç analizleri tamamlandı ve UR-GE projeleri uygulanmaya başlandı.”

KOS’TA 26 YENİ FABRİKA ÜRETİME BAŞLADI

2014 yılında Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan gelişmelerle ve yatırımlarla ilgili bilgiler de veren Başkan Kütükcü, 2014 yılının bölge için bir yatırım yılı olduğunu, bölgede 26 yeni fabrikanın daha üretime geçtiğini söyledi. Bölgede üretim yapan fabrika sayısının 486’ya ulaştığı bilgisini veren Kütükcü, geçen yıla göre bölgedeki elektrik tüketiminin yüzde 11.5, doğalgaz tüketiminin yüzde 6, su tüketiminin ise 15.9 arttığını kaydetti.

Kütükcü, 105 sanayi parselinin tahsis edildiği KOS 4. Kısım Genişleme alanında 4 firmanın üretime geçtiğini, 92 firmanın ruhsat işlemlerini tamamlayarak inşaat çalışmalarına başladığını, 9 firmanın da proje aşamasında olduğunu anlattı. 7 milyon metrekareden oluşan 5’inci Kısım Genişleme Alanı’nı yatırıma açmak için satın alma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Kütükcü, 2014 yılında Konya OSB’de ilklerin hayata geçirildiğine dikkat çekerek, “Bu yıl Türkiye’de OSB’ler arasında bir ilke imza atarak 1 MW’lık Güneş Enerjisi Santralini devreye aldık. Bu yatırımla, Bölge Müdürlüğümüzün iç enerji tüketimlerinden yüzde 21 tasarruf sağladık. İnşallah bölgedeki güneş enerjisi yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ayrıca bölgemizin iletişim ağını güçlendirmek için tamamen bölgemize ait bir fiberoptik alt yapısı kurduk. Böylece firmalarımıza yüksek hızlı, geniş bant internet hizmetleri, kaliteli ve hesaplı olarak verilmeye başlandı. Firmalarımız bu yatırım ile, KOS datacenter üzerinden yedekleme, sunucu barındırma, web servisleri ve felaket kurtarma merkezi (fkm) hizmetlerinden de yararlanabilecekler. Bunların yanı sıra bölgedeki alt ve üst yapı yatırımlarına ara vermeden devam ediyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde TS ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi alarak, yine Türkiye’de OSB’ler arasında bir ilki gerçekleştirmiş olduk” diye konuştu.