Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Kuskuncuk Mahallesi Kapalı Sulama Sistemi hayata geçti.

Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, Halkapınar Kaymakamı Mehmet Kocabey, Belediye Başkanı Özkan Özgüven, Ticaret Odası Başkanı Enver Bozkurt, Ticaret Borsası Başkanı Zekeriya Ünlü, Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Tan Çelik, Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Harun Çınar ve çiftçiler Kuskuncuk Mahallesi Kapalı Sulama Sisteminin uygulandığı sahada incelemelerde bulundu.

Kuskuncuk Mahallesi Muhtarı Eyüp Ünlü, gölet projesi olarak uyguladıkları proje ile yağmurlama ve damlama sistemine geçiş yaptıklarını söyleyerek çiftçilere hayırlı olmasını diledi ve AK Parti Hükümetine teşekkür etti.

Ticaret Borsası Başkanı Zekeriye Ünlü, 3 bin dekarlık arazinin sulamaya açıldığına değinerek, 15 yıldır bu projenin hayata geçmesi için çalıştıklarını ve nihai hedeflerine ulaştıklarını söyledi ve bu proje ile gelir seviyesinin artacağına dikkat çekti.

Ereğli ölçeği için düşünülen projenin küçük bir çekirdek projesinin AK Parti Hükümetinin destekleri ile hayata geçtiğini belirten Belediye Başkanı Özkan Özgüven ise, “Burada çekirdek bir proje uygulamaya konuldu. Ereğli’de dillerde değerlendirilen, konuşulan ve gündem oluşturan kapalı sulama sisteminin çekirdek projesi burada hayata geçerken bu sistemin aynısı Ereğli ölçeğinde de hayata geçirilecek. Burada sular gölette birikiyor ve sulama hatları ile basınçlı bir şekilde araziye ulaştırılıyor. Çiftçimiz sadece vanayı çeviriyor” dedi.

KAPALI SULAMA SİSTEMİ EREĞLİ’NİN GELECEĞİDİR

Özgüven, bu projenin 30 Mart öncesi faaliyette olan İl Özel idaresi tarafından yapıldığının altını çizerek, “Projenin en önemli ismi kuşkusuz ki muhtarımız. Emekleri çok büyük, kendisini kutluyorum. Bu proje Ereğli çiftçisi için örnek bir projedir. Ereğli ayağı çok büyük ölçekli projedir. Bu projenin yüzde 90’ını devlet, yüzde 10’unu ise çiftçilerimiz karşılayacaklar. Çocuklarımızın geleceği için bu proje bir an evvel hayata geçmek zorundadır. Ereğli bu projeden kaçamaz, kaçmamalıdır. Hükümetimizin tarım ve sulama politikası vatandaşlarımızı memnun eden yatırımlar ile kuruludur. Enerji parası, mazot parası gibi giderlerimiz bu proje ile düşecek ve daha kaliteli ve verimli ürün alacağız. Ayrıca arazilerimizde değer kazanacak. Tek isteğimiz Ereğli’nin bu projeye sahip çıkmasıdır. Buradaki projeyi gelip inceleyerek bilgi sahibi olabilirler” diye konuştu.

Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ise, “Uzun süredir konuşulan kapalı sulama sistemini ayağa kaldırdık ve inşallah sonuçlandıracağız. Burada bu sistemin küçük bir ayağı hayata geçti. Damlama ve yağmurlama sistemi ile ürün bazında daha çok verim, enerji ve su tasarrufu sağlanmış olacak. Ereğli ayağında bu proje her geçen gün aleyhimize işliyor. Bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Biz buna ön ayak olmak için yola çıktık. Yüzde 10’luk katkı payının verilmesi ile projenin bir an önce hayata geçmesini arzu ediyor, burada hayata geçen projenin de çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.