Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi Konevi Araştırma Merkezi (MEBKAM) tarafından 2014-2016 dönemi için seçilen Danışma Kurulu, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

MEBKAM’ın yeni Danışma Kurulu’nun ilk toplantısı, bir otelde yapıldı. Toplantıya Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, MEBKAM Başkanı Mahmut Sami Şahin ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen ilim adamı ve akademisyenler katıldı.

"KONEVÎ, TARİHİ BİR ŞAHSİYETTİR"

Danışma Kurulu Toplantısı’nda konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Sadreddin Konevi, ilçemizde 13. yüzyılda Mevlana Celaleddin-i Rumi ile aynı dönem ve mekanda yaşamış, kalplerimizi ve ruhlarımızı onaran manevi mimarlarımızdan biridir. Konevi içerisinden çıktığı Türk-İslam düşüncesini, Anadolu İslam anlayışını ve özellikle de Osmanlı toplumunun ilim ve kültür hayatını derinden etkileyen, fikirler üreten; Konya’nın olduğu kadar Anadolu topraklarının da iftihar ettiği tarihi bir şahsiyettir. O, hayatının her safhasında Hz. Peygamberimizi (SAV) örnek almış, ecdadımızın düşünce ufuklarında derin izler bırakmış bir kişiliktir. 2007 yılında kurulan MEBKAM, Sadreddin Konevi Hazretlerinin fikirlerini, düşüncelerini, çevresindeki şahsiyetleri, Türk ve dünya edebiyat ve kültürlerindeki etkilerini ve konumunu incelemek, araştırmalar yapmak, bu amaç doğrultusunda çalışmalar yapmak, bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirmek, konferanslar, sempozyumlar ve anma programları tertiplemek ve yayınlar yapmaktadır" diye konuştu.

Sadece şehirlerin imarı değil aynı zamanda gönüllerin de imarı ve ihyası gerektiğine dikkat çeken Başkan Toru, MEBKAM’ın Danışma Kurulu Üyeleriyle birlikte çok güzel sempozyumlara, konferanslara ve kültürel etkinliklere imza atacaklarını kaydetti.

3. SEMPOZYUM 2016’DA

MEBKAM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin de, MEBKAM’ın kuruluş amacı ve daha önce yapmış olduğu faaliyetler hakkında sunum yaptı. Şu ana kadar 2 adet uluslararası sempozyum yapıldığını hatırlatan Şahin, 3’üncü sempozyumu 2016 yılında gerçekleştireceklerini söyledi. Şahin, cuma günleri yapılan Konevi Sohbetleri’ni devam ettireceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Danışma Kuru üyeleri, yapılacak faaliyetlerle ilgili görüşlerini açıkladılar.

MEBKAM’A YENİ MERKEZ

Danışma Kurulu toplantısından sonra kurul üyeleri, Başkan Fatma Toru ile birlikte Sadreddin Konevi Cami ve Türbesi’ni ziyaret ederek dua etti. Meram Belediyesi tarafından restore edilen ve MEBKAM’a tahsis edilen Şükran Mahallesi’ndeki tarihi bir binanın açılışı da yine kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.